Actes 8 Març

El Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis promouen la recuperació de la toponímia de l’illa a través del projecte de col·laboració ciutadana de recollida de topònims «Menorca nom a nom»

A través de l’IPCIME, el projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca que promouen el Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, i amb la col·laboració de la IDE Menorca, sorgeix ara la iniciativa de participació ciutadana per a la recollida de topònims «Menorca nom a nom».

 Cal no oblidar que la toponímia en general, i cada topònim o nom de lloc de cada racó de l’illa en particular, formen part indestriable de la nostra cultura i del nostre patrimoni immaterial, ja que són una part molt important de la nostra llengua i resulten imprescindibles per descriure, conèixer i moure’s pel territori.

Per açò, i per tal d’evitar la desaparició de tot aquest tresor lingüístic i cultural que són els nostres topònims, des de l’any 2009 el Consell Insular de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i la IDE Menorca desenvolupen el projecte del Nomenclàtor de toponímia de Menorca, que té com a objectiu la recollida sistemàtica de la toponímia de Menorca, del litoral i de la mar, i de l’interior de l’illa.

 Ara, en el benentès que la participació ciutadana és imprescindible en la gestió del patrimoni cultural immaterial, s’ha creat una senzilla aplicació de fàcil maneig per a qualsevol que estigui interessat en aquest tema i que vulgui col·laborar a deixar-hi fixat aquest patrimoni cultural tan necessari per a la comunicació entre les persones. Amb la col·laboració ciutadana és més probable que la recollida de toponímia arribi a tots i cadascun dels racons de Menorca.

 El projecte està dirigit, per tant, a aquelles persones que tenguin interès per la llengua, la geografia o la història de Menorca i que coneixen topònims, ja siguin més o menys coneguts o aquells que avui ja ningú no empra ni recorda, o bé coneixen algú que en sap. A l’illa encara queden moltes persones que han viscut i han treballat al camp o a la mar, que saben quin és el nom de cada tanca, de cada balma o de cada pesquera i que, de vegades, també recorden una feta o una història que hi va succeir, o fins i tot l’origen o el perquè del seu nom.

 L’objectiu del Consell Insular amb aquesta aplicació de toponímia col·laborativa és evitar, en la mesura que sigui possible, que aquesta riquesa que tenim caigui en l’oblit! Per açò us convidam a participar-hi a través de l’enllaç http://ide.cime.es/menorcanomanom/. Només us heu de donar d’alta com a usuaris, començar a explorar, clicar sobre la icona de localització cada vegada que hi vulgueu introduir un topònim i emplenar la fitxa que s’obrirà amb les dades que tingueu i que voleu compartir per tal d’ajudar a elaborar, entre tots, el Nomenclàtor de Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.