Actes 8 Març

En un comunicat de premsa, l’Ajuntament de Ciutadella constata i lamenta els incompliments puntuals de la normativa sanitària, tot i que destaca que la major part de la població ha actuat aquests dies amb prudència i seny

L’Ajuntament de Ciutadella vol destacar que, de forma general, l’atípica setmana de Sant Joan que hem viscut enguany ha transcorregut amb normalitat i sense grans incidents. Així i tot, l’Ajuntament lamenta també profundament la irresponsabilitat d’algunes persones en moments puntuals, com, per exemple, es veu a les imatges àmpliament difoses aquests dies del carrer Major des Born, durant el simulacre espontani de Primer Toc que es va produir. Un fet que ens va sobtar, a tots els ciutadellencs, i que en cap cas representen tot un poble. I la prova és que durant aquests darrers mesos ha sabut respectar l’estat d’alarma i les normatives vigents de forma escrupolosa i respectuosa, i ha actuat en tot moment amb responsabilitat davant la pandèmia de la Covid-19, que encara ens afecta.

Amb tot, amb paraules de l’alcaldessa Joana Gomila: «Un fet puntual no pot eclipsar el fet que el comportament de la gent ha estat responsable en la gran majoria. Com a alcaldessa, no puc permetre que es digui “vergonya de poble”, perquè una majoria de gent ho va fer bé i dol molt a totes les persones que vam complir el que estava estipulat. La irresponsabilitat d’uns no pot tacar la responsabilitat de molts i la imatge del poble. La majoria han seguit les recomanacions de les autoritats sanitàries i l’Ajuntament els ho volem agrair sincerament, perquè ens hi jugam molt.»

Sobre el succeït dia 23 de juny al carrer Major des Born, a les 14 h, val a dir que L’Ajuntament analitza les actuacions amb relació a possibles sancions a partir de la nova normativa sanitària i el Decret del Govern Balear, que desenvoluparà el marge d’actuació i el règim sancionador. És un tema que no s’ha de circumscriure només als incompliments viscuts aquests dies, sinó que haurà d’analitzar el procediment i la manera d’actuar davant les situacions futures durant la temporada turística.

Responsabilitat individual

L’Ajuntament torna a apel·lar a la responsabilitat individual davant d’un tema que és de salut pública i que ens afecta a tots com a ciutadans. És evident que, ni ara ni en el futur, en cap cas no es podran preveure totes les situacions, ni actuar davant totes les infraccions que es puguin cometre. Si volem sortir d’aquesta pandèmia no podem esperar que siguin els ajuntaments o els cossos i les forces de seguretat els que ens facin actuar amb responsabilitat. Més que mai el compliment de les normes depèn de cadascun de nosaltres. I no ens en sortirem si no actuam amb consciència i responsabilitat individual. Perquè en cap cas hi haurà poble, regió o estat que pugui posar un vigilant darrere de cada ciutadà per obligar-lo a guardar les distàncies o emprar mascaretes. Si fins ara ho hem fet bé, hem de seguir actuant amb prudència i seny.

Val a dir també que en la planificació d’aquests dies de festes suspeses, i en previsió, tanmateix, del major nombre de visitants i de persones als carrers durant aquesta setmana, l’Ajuntament va ordenar reforçar el servei ordinari de Policia Local, amb més efectius dins cada un dels tres torns. A la Junta de Seguretat de Sant Joan celebrada fa unes setmanes es va consensuar aquesta mesura, amb la directora insular de l’Estat que la copresideix, els regidors responsables i la resta de comandaments. És en aquella reunió en que es va acordar l’operativa prevista per a aquests dies, que com sempre, s’ha dut a terme en col·laboració amb la Policia Nacional.

En aquest sentit, a partir de les directrius acordades a la Junta de Seguretat esmentada, l’Ajuntament, a través del servei de la Policia Local, va planificar l’operatiu per als dies d’aquesta setmana, amb un increment, com s’ha dit, sobre el servei ordinari, i també amb un protocol intern de procediments i d’actuacions en el marc d’aquest Sant Joan 2020 que, des de la Direcció del Cos, es va comunicar als comandaments. A més, en previsió que a darrera hora hi hagués un increment de visitants, una major afluència de gent i la situació pogués complicar-se, es va planejar fins i tot un pla de contingència que en cap cas s’ha hagut d’activar, perquè, llevat del cas puntual al carrer Major des Born, el dispositiu ha funcionat correctament.

Val a dir també que en cap cas, en la situació concreta de les 14 hores de dia 23, es va tenir la informació (ni Policia Local, ni Policia Nacional) que es produiria l’aglomeració de persones en la dimensió que es va produir. Amb tot, cal no oblidar que van ser uns fets espontanis, que van provocar una acumulació de persones, que no van actuar amb responsabilitat en no portar les mascaretes, però que no va prolongar-se en el temps, ni durant altres moments dels dies; com tampoc havien succeït durant la Vetlla des Be, ni el Dia des Be, ni tampoc va succeir a altres indrets tradicionals de la festa en moments anteriors ni posteriors.

A partir d’aquí, en pocs dies es convocarà una nova junta de seguretat per avaluar el que ha estat Sant Joan enguany, per corregir, juntament amb la Delegació del Govern i els altres cossos i seguretats, per millorar la feina conjunta en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.