El Ministeri d’Indústria detalla en un document les mesures i recomanacions que han d’observar els locals de restauració per minimitzar el risc de contagi. Les taules no podran estar muntades, ni podran estar disposats elements com tovallons, elements de decoració, palilleros o setrilleres

El final de l’estat d’alarma ha coincidit amb l’arribada de l’estiu i ha convertit ja en habitual la imatge de cues de persones esperant per seure en terrasses de bars, xiringuitos de platja i restaurants. Si bé la incidència del coronavirus ha baixat, continua havent rebrots i els experts alerten que cal continuar observant les mesures de prevenció per evitar així la potencial transmissió del COVID-19, sobretot en llocs que poden ser concorreguts, com els locals de restauració, especialment les terrasses, que és on s’ha vist més massificació i incompliments de la normativa de seguretat sanitària.

Document de recomanacions i mesures

En aquest sentit, l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), que depèn de l’Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, ha elaborat un document de recomanacions i mesures per als serveis de restauració per tal de minimitzar el risc de contagi . Així, estableix que bars i restaurants han d’extremar les precaucions d’higiene, netejant i desinfectant amb productes virucides autoritzats el local abans d’obrir al públic. Durant la jornada, a més, s’ha d’augmentar la freqüència de neteja i desinfecció de zones de contacte freqüent, com poms de les portes, aixetes, botó de descàrrega de l’WC, interruptors. També dels banys, que el Ministeri fixa que almenys és totalment necessari donar-lis 6 rentades diàries.

Segons la normativa recollida al BOE, els locals hauran de col·locar solucions desinfectants en llocs visibles i accessibles per a l’ús dels clients i s’haurà d’instar a la clientela a desinfectar-se les mans abans d’entrar al local. L’aforament continuarà limitat, a l’50% a l’interior i a l’75% en terrasses, amb l’objectiu de garantir la distància de seguretat entre taules. També s’insisteix en el document en la importància de realitzar una ventilació adequada i continuada del local, amb especial atenció a espais com els serveis.

Les taules no podran estar muntades

Les taules no podran estar muntades, ni podran estar disposats elements com tovallons, elements de decoració, palilleros o setrilleres. El Ministeri aconsella usar estovalles i tovallons de paper d’un sol ús, o si es fan servir de tela, canviar-los entre clients i rentar-los a més de 60ºC. Quan no es facin servir estovalles, com en bars, cal desinfectar amb virucides o lleixiu diluït la superfície de taules i també cadires, sobretot el respatller i el reposabraços, que són les zones que més es solen tocar.

Es permeten les cartes plastificades que s’han de desinfectar després de cada ús

En lloc de cartes en paper, es recomana “cantar” els plats, o fer servir cartes digitalitzades -aquests dies és freqüent trobar un QR per escanejar amb el mòbil i accedir al menú on line- o emprar elements com pissarres o cartells. Si res dels anteriors és possible, llavors cal disposar de cartes plastificades que s’han de desinfectar escrupolosament després de cada ús. També és preferible el pagament amb sistemes contactless, ja sigui targeta o mòbil. El TPV s’ha de higienitzar després de cada ús, sobretot si la persona fa servir el teclat.

El personal de restauració ha de portar mascaretes i rentar-se minuciosament les mans amb freqüència, sobretot després d’esternudar o tossir, o tocar superfícies que potencialment poguessin estar contaminades, com diners. La vaixella i coberts s’ha de netejar en el rentaplats amb programes de temperatura superior als 80 ºC; les baietes i fregalls també s’han de desinfectar i renovar amb freqüència. Segons el document del Ministeri, és preferible fer servir paper de cuina d’un sol ús per a netejar, que ha d’estar col·locat en el porta-rotllos.

Esperar que se’ns doni taula i evitar compartir racions i tapes 

Els clients, per la seva banda, també han de contribuir a minimitzar les condicions de risc, per exemple, sempre que es pugui triant espais a l’aire lliure i esperant que el personal del local ens doni permís per asseurer-mos a la taula. Cal assegurar-se que gots, plats i altres estris es col·loquen en la nostra presència, rentar-se les mans amb freqüència, i evitar compartir racions i picar d’un mateix plat, sobretot si es comparteix taula amb persones amb les que no es conviu.

Tot i que alguns locals han començat a fer servir un segell en què es llegeix “Covid-free”, o lliure de Covid amb què asseguren que el local està lliure de virus, la veritat és que és una cosa que no es pot garantir. Fins i tot després d’aplicar un tractament de desinfecció, és incontrolable que una persona infectada i asimptomàtica escampi virus. D’aquí la importància de no relaxar-se amb les mesures de seguretat.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *