Actes 8 Març

El Consell Insular llença un paquet de mesures per al rescat i la incentivació del sector cultural menorquí amb una inversió total de 119.000 euros Un dels principals eixos és la col·laboració conjunta entre la institució insular i els ajuntaments de l’illa per impulsar la contractació d’artistes locals de la música i les arts escèniques

El Departament de Cultura llença un paquet de mesures per al rescat i la incentivació del sector cultural menorquí amb una inversió total de 119.000 euros. La iniciativa “Rescat Cultural Menorca”, va permetre a la institució insular, a través d’una enquesta i una trobada amb més d’un centenar d’agents del sector, obtenir una diagnosi com a primera passa per reimpulsar el sector cultural davant l’impacte causat per la crisi sanitària de la COVID-19.

Rere l’anàlisi de manera conjunta sobre les diferents necessitats i les mesures que puguin ajudar a la recuperació del sector, el Departament de Cultura en coordinació amb els ajuntaments de l’illa, va decidir mobilitzar els recursos disponibles per fer front a les dificultats per les quals passa el sector i prioritzar, sempre d’una manera coordinada amb els diferents municipis, la contractació local.

En aquest sentit, 40.000 euros és la partida destinada pel Consell per al reforç de la contractació directa d’artistes locals de la música i les arts escèniques a través d’un conveni entre la institució insular i els ajuntaments de l’illa.

Pel que fa al patrimoni històric, cultural i immaterial, Cultura destina una inversió extra de 20.000 euros, per desenvolupar actuacions d’excavacions arqueològiques, restauració, catalogació, estudis i activitats didàctiques i de difusió.

El sector de les arts visuals compta amb una partida de 30.000 euros. En aquest sentit, la principal actuació de suport és l’organització d’una exposició col·lectiva en la qual fins a 25 artistes visuals arrelats a Menorca puguin expressar-se i difondre les seves creacions, tant si pertanyen a les disciplines tradicionals (dibuix, pintura, gravat, escultura) com a noves formes d’expressió artística, amb obra física o de caràcter performatiu: fotografia, art digital, instal·lacions, intervencions, art-acció, performance, etc. 

El Consell vol que aquesta mostra tengui un vessant social, per la qual cosa convida els artistes que hi participin a cedir gratuïtament, de manera voluntària, l’obra exposada, o una de les obres en el cas que n’exposi més d’una, a les dues entitats que més s’han significat en la lluita contra les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia a Menorca, com són Càritas i la Creu Roja de Menorca. Aquestes obres seran subhastades o venudes per aquestes entitats, amb el suport de la institució insular.

La convocatòria per al seu comissariat es resoldrà mitjançant el procediment de concurs públic.

El Consell abonarà fins a un màxim de 700 euros en concepte d’honoraris per a l’exposició entre tots els artistes participants, tant si la seva participació és amb una obra material com si és de caràcter expressiu o performatiu.

D’altra banda, aquesta línia de suport cultural es fa també extensible a les llibreries que participen en la Fira del Llibre en Català, és a dir les que compten amb l’epígraf de ‘llibreria’ pel que fa al catàleg d’activitat econòmica. Una inversió de 9.000 euros, a raó de 1.000 euros per llibreria, destinada a despesa directa, ja sigui per a la contractació d’activitats de difusió i promoció, com a la compra de llibres, segons la seva preferència.

Finalment, la inversió total d’aquest paquet de mesures es completa amb una partida de 20.000 euros per a altres activitats i projectes d’interès cultural no previstos en les línies anteriors.

Aquest paquet de mesures del Departament de Cultura se suma a les convocatòries i ajudes ja previstes per al 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.