Trobats exemplars de salpa fusiformis a distintes platges de Menorca

Els últims dies s’han trobat uns organismes estranys anomenats salpes (Salpa fusiformis) a distintes platges de Menorca, el de la foto pertany a un exemplar trobat aquest diumenge a Cala Pregonda. Les Salpes no tenen tentacles urticants, són animals inofensius i molt fràgils, per això demanem que si es troba algun a la vorera no se’l tregui de l’aigua ni se’l molesti. Si tenim unes ulleres podem gaudir observant els seus moviments lents i compassats a una distància prudencial.

Aquest organisme que podria semblar extret d’una pel·lícula de ciència-ficció és un animal que de fet té més semblances, evolutivament, amb els humans que amb les meduses. Es tracta d’un animal filtrador que s’alimenta de fitoplàncton, petites algues que es troben al mar, bacteris i larves d’altres animals.

Les salpes juguen un paper molt important en la lluita contra l’escalfament global, ja que atrapen grans quantitats de CO₂ i l’expulsen en petites pilotetes fecals que, en ser més denses, s’enfonsen fins al fons marí on queden dipositades. Es calcula que una colònia mitjana de salpes elimina 4.000 tones de diòxid de carboni en una nit.

El seu hàbitat natural és mar obert, per això rarament se’n poden veure a les platges, però en determinades circumstàncies poden apropar-se a aigües menys profundes. En mar obert els podem trobar de forma individual o formant colònies de milers d’individus que arriben a fer 1,5 km de llargada.

Des del GOB Menorca ens agradaria remarcar la importància de l’observació passiva de la natura. Hem d’evitar molestar, tocar o donar menjar als animals i molt manco extreure als animals del seu hàbitat natural per observar-los, ja que s’estressen i en molts casos moren.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *