Només un terç de la població perd pes amb un nutricionista Gairebé la meitat de la població fa dieta sense consultar a un professional sanitari

Gairebé la meitat de la població fa dieta sense consultar amb un professional sanitari, ja que recorre a Internet o a recomanacions d’amics. Així ho confirma l’enquesta Fitofarma 2020, realitzada per Arkopharma Laboratoris amb l’assessorament del Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO). En aquesta enquesta, la més gran sobre plantes medicinals, han participat més de 2.400 persones i s’ha analitzat l’ús de plantes medicinals per a diferents trastorns lleus de salut, com l’excés de pes. Des d’INFITO es recorda la importància de prendre plantes medicinals de dispensació farmacèutica, sempre acompanyades d’una dieta equilibrada i la pràctica d’exercici físic moderat i amb el consell d’un professional sanitari, com el farmacèutic.

En aquest sentit, Arkopharma Laboratoris posa a disposició de diferents farmàcies de tot el país el programa Cuida’t la línia en què un equip de nutricionistes ofereix consells alimentaris, programes d’activitat física i recomana la planta medicinal més adequada a cada cas. Durant el confinament, més de 350 (o prop de 400) persones s’han acollit a aquest pla en la distància, amb l’objectiu de rebre assessorament nutricional, suggeriments de menús equilibrats i pautes d’alimentació per als dies de quarantena. Més de la meitat van seguir una dieta menys saludable i el 67% ha guanyat pes durant el confinament. “El temps que la gent ha passat a casa ha passat factura a molts, ja que les ganes de picar entre hores han augmentat i han notat més ansietat. Com a conseqüència d’això i de la menor activitat física, han augmentat de pes i han volgut recórrer a un nutricionista per ajudar-los a menjar millor “, indica Silvia Moreno, una de les coordinadores de el projecte en Arkopharma Laboratoris.

Segons l’enquesta, el 47% dels espanyols ha fet dieta en l’últim any i més de la meitat té previst perdre pes en aquest. D’aquests últims, el 47% declara saber com fer-ho sol. A l’hora de fer dieta “és important estar ben assessorat per un professional sanitari que pot aconsellar sobre els aliments més o menys adequats a cada un, les formes de cuinar-los, els plans alimentaris més d’acord amb cada rutina, etc. És fonamental que l’alimentació sigui equilibrada i aporti tots els nutrients necessaris “, sosté la nutricionista Bru. No obstant això, és molta la gent que recorre a Internet, “on no sempre es troben consells adequats, i fins i tot es proposen pràctiques que poden ser perilloses per a la salut”, adverteix.

Com a conseqüència d’aquestes dietes, mal anomenades miracle, “a més de seguir una alimentació poc saludable, la majoria de la gent no sol perdre el pes que necessita, bé perquè no els resulta suficient amb el mètode o bé perquè l’abandonen de seguida davant la impossibilitat de mantenir-lo en el temps. I, si perden pes, és poc o el recuperen ràpid, per l’efecte rebot o jo-jo “, explica Moreno. De fet, segons les dades de l’enquesta, un de cada quatre espanyols que han fet dieta en l’últim any ha perdut poc pes i el 16% ho va tornar a guanyar.

Pèrdua de pes gradual i sostinguda


Les dietes per perdre pes han de, per tant, ser equilibrades i acompanyar-se de la pràctica d’exercici físic de forma moderada i regular, tal com recomanen totes les guies de nutrició. A més, pot ser d’ajuda a la presa de preparats farmacèutics de plantes medicinals. “Es tracta d’una sèrie de plantes que actuen com a coadjuvants de la dieta i l’exercici, per perdre aquests quilos de més de forma gradual i sostinguda en el temps”, comenta Teresa Ortega, Professora Titular de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid i vicepresidenta d’INFITO. A més, hi ha plantes diferents depenent del problema que pugui tenir cada persona per controlar el seu pes. “Així, en el cas de voler controlar el pica-pica entre hores, pot ajudar la garcinia. Si ens resulta difícil controlar les quantitats, pot ser útil el glucomanan, per les seves propietats saciants. També poden ser d’ajuda la coa de cavall, per eliminar líquids; la carxofa, si volem un efecte depuratiu i, per descomptat el te verd o camilina, que afavoreix el metabolisme dels lípids “, explica. El te verd és la planta medicinal més coneguda pels espanyols, segons l’enquesta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.