Dissabte 4 de juliol, Dia Internacional de les Cooperatives Les cooperatives i l’acció pel clima, tema d’enguany

Des de l’any 1923, el primer dissabte de juliol es celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, festivitat que va impulsar i oficialitzar Nacions Unides el 1995 i des de llavors,  la celebren  totes les cooperatives arreu del món.

Segons dades de l’Aliança Cooperativa Internacional (A.C.I.), organisme que uneix i representa les cooperatives des de la seva fundació el 1895, a dia d’avui, els membres de les cooperatives representen a l’almenys el 12% de la humanitat (1.200 milions de cooperativistes), i treballen per a construir un món millor des dels 3 milions de cooperatives presents a tot el món i en tots els àmbits.

Cooperatives agro-alimentàries de les Illes Balears està formada per 31 cooperatives: 25 de primer grau, 5 societats agràries de transformació (SAT’s) i 1 cooperativa de segon grau. Trenta- una entitats que sumen una facturació de prop de 80 milions d’euros i representen a més de 7.000 socis de 22 cooperatives a l’illa de Mallorca, 4 a Eivissa, 4 a Menorca i 1 a Formentera.

Des del passat Dia Internacional de les Cooperatives, el nombre de sòcies de Cooperatives agro-alimentàries de les Illes Balears s’ha vist incrementat en tres: Ecofeixes, dedicada a la producció i comercialització de productes hortícoles d’agricultura ecològica a Eivissa, Tramuntana Viva, cooperativa dedicada a l’explotació comunitària de la terra i Cooperativa Bessoners formada per joves cooperativistes que comercialitzen cistelles a domicili amb els seus productes.

El tema d’enguany del Dia Internacional de les Cooperatives és “Les cooperatives i l’acció pel clima”, per tal de conscienciar en la lluita contra el canvi climàtic. Per la part que ens correspon, Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears destaca el fet que el sector agrari durant els darreres anys ha fet un veritable esforç per dur a terme polítiques de lluita de canvi climàtic, inclús ha dut a terme mesures que anaven més enllà dels compromisos. Les emissions en agricultura representem el 10,3 % del total de la UE, i des de l’any 1990 l’agricultura ha reduït les seves emissions de forma gradual amb més d’un 22 % des de l’any 1990. Aquestes dades demostren que l’agricultura està fent els seus deures i contribuint a l’aplicació de l’Acord de Paris molt més que altres sectors.

A més, l’ agricultura, como a sector que gestiona la major part del territori de les Illes te un paper decisiu a les estratègies de mitigació del canvi climàtic.  L’efecte del canvi climàtic tendrà i té un impacte biofísic, és a dir, sobre els cultius, les pastures i la ramaderia, canvis en el recursos edafològics i hídrics, plagues i malalties, a més de les conseqüències que la climatologiatengui sobre els cultius.  Però també un impacte econòmic i social,  ja que la disminució de rendiments i la producció està suposant una disminució del marge net de les explotacions, amb la conseqüència de l’abandonament de les explotacions i els efectes negatius que te per el paisatge i el medi ambient.

En aquest sentit, les mesures proposades per Cooperatives agro-alimentàries a l’Administració en matèria d’energia han anat adreçades a reduir la vulnerabilitat i les emissions de GEH (Gasos Efecte Hivernacle) del sistema energètic de les Illes, tenint en compte especialment:

  • L’impuls a les polítiques d’estalvi i d’eficiència energètica.
  • La promoció de les energies renovables a les Illes.

Aquesta promoció implica facilitar a nivell urbanístic les instal·lacions de energies renovables a les explotacions agrícoles, i per tant, la derogació del Decret 33 / 2015, de 15 de maig, ja que aquesta normativa recull els Mapes d’aptitud del territori per instal·lacions d’energia fotovoltaica, i aquestes limitacions afecten la major part del territori de les illes.

Així mateix, ens preocupa el problema de l’aigua i hem lluitat pel foment de les iniciatives adreçades a la intensificació de les modernitzacions de regadius amb aigües regenerades que comportin un millor i més racional aprofitament de l’aigua regenerada, i per mesures que facin que aquesta aigua sigui apta per a regadius amb la màxima eficiència energètica i es posi a disposició de les explotacions.

En tant que les Cooperatives agro-alimentàries som empreses impulsades per valors i no per la remuneració del capital, entenem que lluitar pel clima, pel medi ambient, és un deure que complim gustosament perquè repercutirà en el bé comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.