La UIB disposarà d’un hivernacle altament tecnificat, únic a les Illes Balears Permetrà dur a terme investigacions agràries i relacionades amb el canvi climàtic  

La UIB disposarà d’un hivernacle de condicions climàtiques controlades i de seguretat de tipus 2. Es tracta d’un equipament capdavanter a les Illes Balears que s’ubicarà al campus i que permetrà la viabilitat dels estudis de grau d’Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural (GEAM) i del Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica (MEAG).

Aquesta instal·lació serà la primera i l’única instal·lació tècnica d’aquest tipus a les Illes Balears , per la qual cosa el nou hivernacle tindrà un elevat impacte científic, i potenciarà l’activitat investigadora i docent en assumptes relacionats amb l’agricultura i el medi ambient. Més enllà d’això, oferirà una plataforma de relació, fins ara inexistent, entre empreses dels sectors agroalimentari, ambiental i biotecnològic de les Illes Balears i els equips de recerca d’R+D+I, com el recentment constituït Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA).

En conjunt, es preveu un avenç important en docència, en recerca i transferència de tecnologia i en coneixement, la qual cosa redundarà en benefici de la societat.

La futura instal·lació servirà també per a grups de recerca de la UIB i estarà disponible per a altres actors de l’àmbit agroalimentari i científic, com ara institucions públiques, centres i instituts de recerca i empreses. En aquest sentit, suposarà un salt qualitatiu innegable, perquè resoldrà l’actual mancança d’un hivernacle altament tecnificat a les Illes Balears.

La construcció de l’hivernacle està prevista a la parcel·la que confronta amb la façana nord de l’edifici Guillem Colom i Casasnovas. El termini previst d’execució de les obres és de sis mesos. El pressupost màxim per dur-les a terme és de 412.431,16 €.

La UIB presentà una sol·licitud al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per finançar la infraestructura i el passat mes de desembre es concedí el finançament. La sol·licitud va ser avalada per empreses del sector agroalimentari i altres entitats externes que van mostrar interès en aquesta instal·lació. Cal destacar la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears i cinc grups de recerca de la UIB.

Característiques tècniques

L’equipament consisteix en un hivernacle calent de gamma alta de capella a dues aigües, de seguretat biològica de tipus 2. Ocuparà prop de 130 m2 i constarà de diversos compartiments completament estancs entre si i respecte de l’exterior, destinats al creixement de plantes sota condicions ambientals controlades.
El control precís de les condicions ambientals, incloent-hi també la regulació del nivell de CO2, dotarà els recursos educatius universitaris de la UIB d’unes instal·lacions que permetran investigar la resposta de plantes i cultius a les condicions d’estrès derivades del canvi climàtic. El nivell de seguretat de tipus 2 permet l’experimentació amb agents biològics que requereixin un nivell de contenció de tipus 1 i 2, com són determinats fitopatògens i organismes modificats genèticament.

L’hivernacle és un dels recursos més urgents per poder dur a terme les experiències pròpies dels estudis i poder desenvolupar activitats pràctiques de jardineria i horticultura, així com treballs d’investigació de caràcter agrari. Per això, el Consell de Govern ha acordat declarar aquesta inversió d’interès autonòmic.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *