El PP demana la compareixença de Joana Gomila

Foto: Antxón Castresana©

Dia 4 de novembre de 2008 es va adjudicar el contracte de prestació del servei de matança de l’escorxador municipal a l’empresa Serveis Escorxador S. Coop. Ltda per un període de 4 anys.

El 2012 es va resoldre la continuació del servei per raons d’interès públic i fins que el nou contractista es fes càrrec del servei, entenent que s’estava tramitant una nova licitació o que aquesta s’havia d’iniciar de forma immediata, com correspon segons la normativa sobre contractació.

A data d’avui el contracte està vençut i el concessionari, per la seva part, considera que encara està vigent. En qualsevol cas aquesta situació no s’ajusta a la normativa vigent, ja que s’ha convertit en un contracte sense una duració determinada i el que s’hauria d’haver fet és una nova contractació.

El servei a prestar segons es desprèn del contracte signat i dels plecs de condicions aprovats en el seu moment, és pel sacrifici animal i pel seu transport.

Al contracte signat al 2008 el preu del concepte “transport” estava fixat en 0,0256€/kg, un serveis que s’ha de prestar des del concessionari Serveis Escorxador S. Coop. Ltda. Però a partir del novembre de 2018, de forma unilateral per part del concessionari, s’incrementa el preu del transport fins a 0,2662€/kg, es a dir augmenta el preu del transport en un 1039,84%.

Quan es demanen explicacions el concessionari presenta un escrit explicant que la revisió es fa a preus de mercat per tal de mantenir la rendibilitat del servei. En qualsevol cas, aquesta revisió no es pot fer o els preus no es poden aplicar de forma unilateral; el que s’hauria d’haver fet és una nova licitació.

Paral·lelament, al 2016 s’adjudica a Serveis Escorxador S. Coop. Ltda, el servei de distribució de canals de l’escorxador municipal, mitjançant un contracte menor que va finalitzar el 31 de desembre de 2016 per un import de 1900€ mensuals més IVA.

A data d’avui aquest contracte menor està vençut i per tant no existeix cap contracte en vigor pel concepte de distribució de canals de l’escorxador.

Foto: Antxón Castresana©

Del que es desprèn de l’expedient es que el servei de transport i distribució el segueix prestant el concessionari, però subcontractant a la seva vegada a l’empresa Transport Paco i Nasi SL, mercantil que va presentar oferta al contracte menor del 2016.

Per tant, el concessionari del servei de l’escorxador presenta mensualment dues factures: una en concepte de transport a un preu 10 vegades superior al pactat; i una altra factura en concepte de distribució de canals en virtut d’un contracte que va finalitzar al 2016. I tot açò prestant el servei una tercera empresa, subcontractada que res té a veure amb els contractes inicials.

I aquesta situació es ve produint des del mes de novembre de 2018 sense que ningú de l’actual equip de govern s’hagi assabentat, fins que el Partit Popular ha destapat la mala gestió actual.

El març de 2020 es fa un informe conjunt des de Secretaria i Intervenció de l’Ajuntament fent una sèrie d’advertències, i posant de manifest que s’està produint una situació irregular que requereix una solució immediata, qualificant de lamentable algunes de les operacions que s’han duit a terme.

Al març de 2020, 17 mesos després d’haver presentat la factura amb l’increment del preu de transport del 1039,84% esmentat hi ha un informe del tècnic de l’Escorxador que explica, però no justifica, aquest augment.

Al mes d’abril de 2020 es paguen les factures del gener, febrer i març de 2020, amb un informe contrari emès per la Intervenció municipal; en qualsevol cas, l’informe resumeix de forma clara i precisa que la situació no es nova d’ara i que s’ha de solventar.

No és la primera vegada que el Partit Popular ha de dur la iniciativa en quan a l’escorxador: a l’anterior legislatura va ser el Partit Popular qui va haver de donar la solució al greu problema del Sandach; o que activessin la trituradora per disminur el seu volum… La gestió de l’escorxador no és, ni d’enfora, satisfactòria.

Per aquests motius, i davant una situació irregular i una actuació que consideram negligent per part de l’equip de govern de l’Ajuntament, el Grup Municipal del Partit Popular presenta la següent MOCIÓ:

Primer.- Aprovar la compareixença de l’Alcaldessa o de la Regidora delegada del servei davant el Ple per tal d’informar i donar les explicacions oportunes sobre la gestió de l’Escorxador Municipal, especialment sobre els fets descrits a l’exposició de motius d’aquesta moció.

Segon.- Instar a l’equip de govern a la tramitació urgent d’una nova contractació del servei de transport de carn de l’Escorxador

Tercer.- Instar a l’equip de govern a la tramitació urgent d’una nova contractació del servei de sacrifici animal de l’Escorxador

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.