Medi Ambient reclama a l’Estat que compleixi els compromisos adquirits en matèria de bioseguretat Dos anys després d’aprovar-se l’Estratègia estatal de control d’ofidis no s’ha executat encara cap acció per part del Govern central

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, s’han reunit, aquest dilluns, amb la Delegada del Govern central a les Illes Balears, Aina Calvo. En la trobada s’han tractat diversos temes però s’ha abordat especialment els problemes de bioseguretat que pateix l’arxipèlag.

Mir ha recordat, en aquest sentit, que està a punt de complir-se dos anys de l’aprovació de l’estratègia estatal de gestió, control i possible eradicació d’ofidis invasors a les illes. El document havia estat elaborat conjuntament pels governs de les Illes Balears i les Canàries arran de la presència creixent d’ofidis invasors a ambdós arxipèlags, territoris que per la seva pròpia idiosincràsia insular son més fràgils i presenten una biodiversitat més sensible.

L’estratègia té com a objectius establir mesures de caràcter preventiu i control de les vies d’entrada; dissenyar un programa de detecció primerenca i intervenció ràpida; desenvolupar mesures gestió, control i possible eradicació; i realitzar sensibilització i educació ambiental.

El Ministeri de Transició Ecològica es va comprometre a liderar l’estratègia, de vigència indefinida però que preveia una revisió mínima cada sis anys. Mir ha lamentat, però, que d’ençà la seva aprovació, en la conferència sectorial de Medi Ambient, l’Estat encara no ha executat cap de les accions previstes.

El conseller ha agraït la bona predisposició de la Delegada del Govern a donar un impuls a aquesta estratègia, especialment pel que fa a un increment dels controls de bioseguretat. En aquest sentit, ha recordat que l’estratègia estableix inspeccions a ports i aeroports, a més de quarantenes i protocols d’importació i exportació.

L’estratègia proposa com a objectius per a les Illes Balears mantenir en la mínima densitat possible les poblacions de les serps d’aigua (Natrix maura) a la serra de Tramuntana, reduir la població de la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) a Eivissa i Mallorca, i promoure l’eradicació, a mitjà termini, de la serp blanca (Rhinechis scalaris) a Formentera mitjançant un major esforç en les captures.

La conselleria de Medi Ambient i Territori va posar en marxa, el 2016, una campanya de control d’ofidis a les Pitiüses en col·laboració amb el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), els Agents de Medi Ambient, els Consells d’Eivissa i Formentera, l’ajuntament de Santa Eulària des Riu i la Federació balear de caça.

En les quatre campanyes completades, el COFIB ha capturat 5.081 serps, xifra a a la qual cal sumar, a l’illa d’Eivissa, els exemplars capturats pel més d’un miler de trampes repartides a particulars els darrers anys. Enguany, a Mallorca, la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat ha posat en marxa un Pla de xoc contra els ofidis invasors en col·laboració amb la Mancomunitat del Pla de Mallorca.

En total, s’han repartit unes 170 gàbies a tretze municipis. La conselleria ha adquirit i facilitat les gàbies als municipis que ho han sol·licitat. Aquestes son ara gestionades pels tècnics municipals després d’haver rebut una formació específica per part de tècnics del COFIB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.