La mascareta també serà obligatòria en reunions en cases si no hi ha distància interpersonal La mascareta serà obligatòria des de dilluns que a la via pública, hi hagi distància de seguretat o no. Tots els ciutadans que trepitgin el carrer hauran portar-la posada

Foto: Antxón Castresana©

Segons l’assessora tècnica per al desconfinamient, Marga Frontera, l’ús obligatori de màscara quan s’estigui a la via pública i als l’aire lliure “sempre que hi hagi possibilitat de coincidir amb altra gent”, excepte en platges, piscines, practicant esport, tocant instruments musicals de vent i en el moment en què es consumeixin aliments i begudes. Això vol dir, ha aclarit, que s’ha de dur la mascareta en restaurants i terrasses si no s’està consumint. I no només en l’àmbit públic o a l’aire lliure: des de dilluns, la mascareta també serà obligatòria en totes aquelles reunions familiars celebrades a cases privades en què no es pugui mantenir el metre i mig de distància de seguretat.

LIMITACIONS DE REUNIONS, NOCES, CENTRES DE LLEURE INFANTIL …

La norma establirà una limitació de 70 persones per a les reunions a l’aire lliure i de 30 en espais tancats, excepte en casaments i altres celebracions civils i socials en què es permetran 250 en el primer cas i 150 en el segon.

Pel que fa a les bandes de música, es permetrà que actuïn grups de fins a 30 persones però amb l’ús obligatori de màscara (excepte els instrumentistes de vent).

Multes de cent euros a qui incompleixi l’ús obligatori des de dilluns

Pel que fa a les bodes i altres celebracions socials, es permetran aquelles de fins a 250 persones a l’aire lliure i 150 en interiors, així com concerts de fins a 30 músics, en la norma que obligarà a fer servir mascaretes en espais públics oberts, que s’espera entre en vigor avui divendres.

El canvi normatiu és més flexible en els establiments d’oci infantil, on s’elimina la limitació d’una hora d’estada, i en els taxis i altres vehicles privats, on es permetrà un cent per cent d’ocupació però sempre amb màscares llevat que tots els ocupants siguin convivents.

En els centres de formació no reglada s’elimina el màxim de 25 persones i s’estableix un aforament màxim del 75%, tots amb màscares, i es limita fins a les 2 del matí l’horari de les sales de joc i apostes.

La normativa prohibirà el consum de cachimbas, a causa de l’alt risc de contagi que comporten, ha informat Frontera.

L’experta ha indicat que aquestes mesures preventives són necessàries perquè la situació epidemiològica a les illes no s’agreugi, ja que ara és “bona”, amb una incidència de 1,5 casos cada 100.000 habitants en comparació de la mitjana nacional de 4, 9.

I els deu brots actius, ha informat, són en general de l’àmbit familiar i estan controlats. “S’està aconseguint contenir molt bé la situació”, ha explicat.

La intenció del Govern de les Illes Balears amb aquestes mesures, ha dit, és “avançar-se a la situació epidemiològica”, el que “ha de ser la tònica” per guiar les actuacions de l’executiu.

“No volem arribar a la situació en què estan altres comunitats”, ha apuntat per part seva el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, el metge Javier Arranz.

Una de les coses que més preocupa els experts són les aglomeracions que es puguin produir en festes privades i altres esdeveniments, un “factor de risc important”, ha reconegut Frontera, per a la qual cosa s’ha creat un equip d’inspectors i cossos de seguretat que les detectarà i evitarà que es produeixin.

Per Arranz, cal “tenir-les molt identificades”, ja que, ha apuntat Frontera, “un dels perills d’aquesta malaltia és que abans de tenir símptomes ja contagia”.

Per això, l’experta ha insistit que els ciutadans no es poden relaxar perquè estiguin amb familiars o amics. “Tenim brots, tenim virus, no és un virus estacional, el tenim encara, menys però el tenim”, ha alertat Aranz.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.