El Dúo Cassadó obre dilluns el Festival de Música de Ciutadella Serà el primer concert en directe del reconegut duet de violoncel i piano després de l’aturada pel coronavirus

El Dúo Cassadó, d’ampla trajectòria nacional i internacional en els seus ja 20 anys de vida i format pel violoncel·lista valencià Damián Martínez Marco i la pianista grancanària Marta Moll de Alba, serà l’encarregat d’obrir enguany, el proper dilluns 13 de juliol vespre al Claustre del Seminari, el 48è Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella. Per als músics serà la primera vegada que actuen a Menorca des que s’ajuntaren artísticament l’any 2000 i serà, també, el seu primer concert en directe des de l’aturada obligada per la crisi del coronavirus, açò després d’un temps que “és el més llarg que mai hem estat sense tocar”, ha explicat la pianista Marta Moll.

El de Ciutadella, així, serà un concert “especial” que “ens fa molta il·lusió, perquè és el nostre retrobament amb el públic i també per la valentia que han tingut des de l’organització de tirar endavant amb el Festival”, amb un programa específic per a l’ocasió (Luces y sombras és el seu títol) i “molt complert on no hi ha res de més i amb unes peces diferents entre sí però que totes arriben molt endins”.

Fins ara, i en espera que prest es posin amb un tercer àlbum, el Dúo Cassadó ha tret dos discs al mercat: Rapsodia del sur i Rojo, ambdós amb Warner Classics, amb qui tenen contracte artístic. En aquests treballs, entre d’altres, hi ha una part molt intensa de música espanyola, que han duit per escenaris de bona part del món també a través de gires en directe, a la vegada que igualment integren peces del violoncel·lista i compositor Gaspar Cassadó (Barcelona 1897-Madrid 1966), figura que reivindiquen i a qui reten homenatge a través de donar nom al duet.

Si la pandèmia i l’estat d’alarma no ho hagués impedit, el Dúo Cassadó arribaria a Menorca just després d’haver actuat a Tòquio, la darrera escala de la gira asiàtica prevista i que quedà ajornada. I tot d’una després haurien partit cap a Llatinoamèrica a fer-hi unes quantes actuacions més. Ara, però, la represa del seu camí post-crisi sanitària comença a Ciutadella i serà més endavant, després d’un estiu on també visitaran diverses ciutats espanyoles i si res no ho impedeix, quan a partir del setembre i fins al juliol de 2021 tornaran a dur la seva música a Àsia (principalment al Japó i la Xina) i faran una gira pel Marroc i l’ajornada a Llatinoamèrica, també a més de varis concerts intercalats per Espanya. Açò sempre “intentant transmetre un missatge honest i sensible a l’hora de dur la música al públic, per tal que tengui una experiència per poder elevar l’esperit, que és la comesa de la música”, assegura Marta Moll.

Tant el violoncel·lista Damián Martínez Marco com la pianista Marta Moll de Alba combinen la seva faceta concertística amb el Dúo Cassadó amb la pedagogia musical, donant classes, Martínez, a Musikene de Donostia, a l’ESMUC de Barcelona i a la Universidad Alfonso X el Sabio (UAX) de Madrid; i Moll de Alba a Musikene i a la UAX.

El programa amb què es presenten aquest proper dilluns al Claustre del Seminari de Ciutadella (21 h) integra dues parts ben diferenciades, donant-li aquest títol genèric de Luces y sombras. I és que, tot i que dins cada part també es mesclen peces prou desiguals entre sí, a una part potser “més clàssica i lluminosa, més extravertida” n’hi succeirà una altra de “més actual però molt espiritual, bastant minimalista”, amb uns quants moments que poden qualificar-se d’especials.

La primera part començarà amb la Suite per a cello sol núm. 3 BWV 1009 de Bach (1685-1750) i continuarà amb les Variacions sobre un tema de la Flauta Màgica de Mozart de Beethoven (1770-1827), fent l’ullet al 250è aniversari del naixement del geni alemany que enguany es celebra arreu del món. Acabaran la primera part amb la interpretació de dues romances de Clara Schumann (1819-1896) i altres dues del seu marit Robert Schumann (1810-1856), “preciosos bombonets” segons les qualifica Marta Moll. Les peces que integraran la segona part del concert seran From jewish life d’Ernest Bloch (1880-1959) i Fratres i Spiegel im spiegel de l’estonià Arvo Pärt (1935), amb un minimalisme que, de fet, enllaça amb el del mateix Bach que s’haurà escoltat al principi.

Els preus per a aquest concert inaugural del 48è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, com els de les altres set actuacions del Festival que es desenvoluparan fins al 31 d’agost al Claustre del Seminari, oscil·len entre els 16 i els 20 € per al públic en general i els 9,5 i els 12 € per als socis de l’entitat organitzadora, sempre depenent de la zona dels seients. Tot açò tenint en compte les mesures sanitàries recomanades per garantir la seguretat dels assistents, les entrades poden adquirir-se anticipadament a través de Codetickets i de la web www.jjmmciutadella.com, mentre que la taquilla s’obrirà a l’entrada del Claustre del Seminari una hora abans de cada concert.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *