Actes 8 Març

Obren els col·legis a Galícia i el País Basc per celebrar les primeres eleccions a l’Estat amb la covid-19 Feijóo aspira a reeditar la majoria absoluta a la Xunta i Urkullu a mantenir-se de lehendakari

ACN Vitoria / Santiago de Compostel·la .- Els col·legis electorals de Galícia i el País Basc estan oberts des de les 9.00 hores del matí. Bascos i gallecs estan cridats a les urnes per escollir els respectius parlaments i, en conseqüència, el seu futur govern a cada territori. Aquestes són les primeres eleccions que se celebren a l’Estat després de declarar-se la pandèmia pel coronavirus i convivint encara amb la covid-19. De fet, no podran anar a votar les persones positives de covid-19. Tots dos executius ja van haver d’ajornar els comicis pel confinament, que estaven previstos per al passat 5 d’abril. Els resultats de les eleccions es coneixeran a partir de les 20.00 hores, quan tanquin els col·legis electorals dels dos territoris.
Al País Basc, el lehendakari Íñigo Urkullu, aspira a mantenir o incrementar la victòria del PNB i tornar a ser la primera força còmodament a la cambra basca. Les enquestes, de fet, auguren que podrà fer-ho i podria posicionar-se fàcilment com a l’únic candidat capaç de formar govern amb el suport d’algun partit. Un d’aquests socis podria ser EH Bildu. Els independentistes presenten Maddalen Iriarte de cap de llista, i els sondejos la col·loquen com a segona en el resultat electoral. Si les dues formacions tanquessin un pacte es podria repetir una coalició a la catalana, amb tot el nacionalisme i independentisme en un mateix govern acollint des de la dreta fins a l’esquerra.

Però el PNB podria també reeditar –sempre segons els sondejos- el pacte amb els socialistes, que totes dues formacions han valorat com a positiu en aquesta legislatura. El PSE presenta de nou a Idolia Mendia com a candidata a la lehendakaritza. Qui sí que és nova en les eleccions és Miren Gorrotxategi, cap de llista de Elkarrekin Podemos, qui clama per un pacte d’esquerres que faci fora el PNB. A l’altre costat, la dreta i centre dreta espanyols han tancat una coalició i Cs i PP es presenten conjuntament amb el popular Carlos Iturgaiz al capdavant. Per últim, Vox es presenta per primer cop a totes les províncies basques, amb l’exregidor del PSE i UPyD Nico Gutiérrez liderant la formació.

El tauler polític a Galícia sembla més clar que el dels bascos, si es fa cas a les enquestes. Alberto Núñez Feijóo, actual president de la Xunta de Galícia i candidat a la reelecció pel PP, aspira a mantenir la seva majoria absoluta i els sondejos asseguren que fins i tot podria ampliar-la. Disputant-li el càrrec, però, hi ha el cap de llista socialista del PSdG, Gonzalo Caballero, que assegura que es retallarà la distància amb els populars i podrà aconseguir que les esquerres sumin per a un futur govern de progrés. Les enquestes, però, no diuen el mateix.

Per la seva part, el BNG torna a presentar a la seva candidata a la presidència de la Xunta, Ana Pontón, de qui s’espera que incrementi el nombre d’escons. Al seu costat, Antón Gómez intentarà revalidar els resultats de la coalició Galicia en común-Anova-Mareas, la marca de Podem i Esquerra Unida en aquestes eleccions. En un espai ideològic molt proper hi ha també Pancho Casal, candidat de Marea Galeguista. Cs, amb Beatriz Pino, i Vox, amb Ricardo Morado, intentaran obtenir representació al parlament gallec, tot i que cap enquesta els dona un sol escó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.