Armengol assisteix a la presentació de l’ampliació de la Reserva de Biosfera marina de Menorca, la més gran de tota la Mediterrània A l’acte s’han exposat una sèrie de projectes per compatibilitzar la protecció i conservació de l’entorn amb les activitats econòmiques associades

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assistit aquest dilluns a l’acte de presentació de l’ampliació de la Reserva de Biosfera marina de Menorca, que ja és la més àmplia de tot l’entorn mediterrani. Ho ha fet acompanyada de la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons; de la consellera insular de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Maite Salord; de la directora insular de Reserva de la Biosfera, Irene Estaún, i de la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila.

Armengol ha destacat que «Menorca s’ha tornat a avançar al futur» en temes clau com la «diversificació de l’economia, la protecció del paisatge, avançar en una transició energètica justa i apostar per l’economia circular, verda i blava». En aquest sentit, la presidenta ha remarcat també els 27 anys des que l’illa va ser declarada Reserva de Biosfera i amb la qual «va fer una passar decidida i ferma de voluntat de defensar les seves pròpies singularitats» pensant a llarg termini. Per Armengol, aquesta voluntat d’acció ha permès «construir des de la innovació i des de l’aposta ferma per anar modernitzant la necessitat de combinar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental» a través del «compromís amb la seva pròpia terra». Armengol també ha destacat la voluntat d’aprovar al Parlament de les Illes Balears la Llei de la Reserva de la Biosfera amb un ampli consens.

Per part seva, el conseller Miquel Mir ha assegurat que «estam molt satisfets que la zona nucli de la reserva de la Biosfera sigui el Parc Natural de s’Albufera des Grau. Reforçar-ne la seva conservació, així com potenciar-ne el seu gaudi i coneixement per part de la ciutadania no només garanteix el dret a l’accés al medi natural, sinó que també permet transmetre a les generacions futures la importància i riquesa de la biodiversitat de les nostres illes, així com la necessitat de preservar-la».

La UNESCO va aprovar el juny de 2019 els nous límits de la Reserva de Biosfera de Menorca cap a la mar, de manera que va passar de tenir un àmbit territorial de 70.000 hectàrees a una superfície total de 502.000 hectàrees. Es va convertir en la major Reserva de Biosfera marina de tota la Mediterrània. Per poder actuar entorn de la conservació dels hàbitats marins i la compatibilització amb les activitats econòmiques associades, com el turisme i la pesca, en el Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera 2019-2025 es detallen una bateria d’actuacions per desenvolupar en aquest àmbit.

Durant l’acte s’han explicat alguns d’aquests projectes i iniciatives impulsats amb agents socials i econòmics dirigits a la conservació. També s’ha fet especial èmfasi en l’impuls del foment de l’ecoturisme, ja que Menorca treballa per ser un pol d’innovació en matèria de sostenibilitat en el model turístic i desenvolupa una sèrie d’accions encaminades a reduir l’impacte ambiental del sector i orientar l’activitat als valors que presenta. De fet, l’illa ha estat escollida com a seu del V Congrés Nacional d’Ecoturisme, que se celebrarà del 20 al 22 d’octubre.

Menorca també és la seu, juntament amb l’illa coreana de Jeju, de la Xarxa Mundial Temàtica d’Illes i Zones Costeres Declarades Reserves de Biosfera. Durant la jornada s’ha presentat també la xarxa de territoris que la componen i les iniciatives conjuntes que duen a terme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.