El Govern preveu tancar empreses i comerços i no descarta un altre estat d’alarma Sanitat preveu reprendre algunes de les mesures contemplades en les fases de desconfinamient i limitar aforaments en determinades situacions com alternatives al confinament

El Govern preveu la possibilitat de tancar comerços, llocs de treball i instal·lacions públiques davant l’onada de rebrots que s’estan produint en diferents punts d’Espanya. Fonts de Govern expliquen que es tracta d’una decisió inclosa en el nou ‘Pla de resposta primerenca’ que l’Executiu ha proposat a les comunitats autònomes per a la seva aprovació aquesta mateixa setmana.

La situació, preocupant per Moncloa, ha obligat a l’equip de Salvador Illa i Fernando Simón a posar damunt de la taula mesures de control de la població alternatives al confinament perquè el virus no se segueixi estenent.

Entre aquestes mesures es troba, efectivament, la possibilitat de tornar a clausurar determinats comerços i establiments de restauració oberts a el públic o la de reduir aforaments en espais com algunes instal·lacions públiques, com piscines o concerts. Tot això, per tant, afectaria activitats tant a l’aire lliure com en espais tancats. “Del que es tracta és de divertir-igual però no fer-ho amb centenars de persones al costat”, detallen les mateixes fonts governamentals lamentant escenes com les viscudes aquest mateix cap de setmana a Mallorca o a Cadis.

Aquest nou pla de resposta ràpida també contempla la possibilitat de decretar, de manera obligatòria, una actuació coordinada de salut pública. És a dir, que el Govern, si conclou que la situació a diversos territoris ho exigeix, podria prendre decisions que afectin a diferents comunitats autònomes com el tancament de determinats espais o la reducció dels aforaments. Un exemple: si aquest estiu alguns territoris decideixen celebrar festes patronals i això comporta el desplaçament de grups de població l’Executiu central podria prendre mesures al respecte.

L’objectiu de Govern és evitar la volta al confinament, per aquest motiu ha elaborat aquest pla que suposa una mena de regressió a les fases del desconfinamient. Amb aquesta decisió Sanitat vol reduir la concentració de grups de persones i fer-ho, a més, en coordinació amb les comunitats autònomes. Si la situació ho requerís no es descarta prendre aquestes decisions des de l’Executiu central.

El Govern també preveu la possibilitat de tornar a declarar, arribat el cas, l’estat d’alarma. No està descartat, encara que en aquest moment es tracta d’una possibilitat que s’aplicaria en darrer terme, indiquen fonts de l’Executiu de coalició. “La pandèmia va malament, no només a Espanya, sinó a tot el món i cal incrementar les mesures de control”, especifiquen.

Un altre dels objectius d’aquest pla de resposta primerenca, que té previst aprovar en el plenari de la Interterritorial de Sistema Nacional de Salut dijous que ve, és la coordinació entre territoris. És a dir, que les diferents comunitats autònomes treballin de manera conjunta davant els rebrots que es van produint tant en la detecció de positius com en les mesures genèriques a aplicar.

En aquest pla també es preveu un reforç dels sistemes sanitaris per a la detecció precoç o el tractament hospitalari amb l’augment de nombre de llits i de llits UCI. El Govern també va estendre aquest any la campanya de vacunació contra la grip anual, que es presenta entre novembre i desembre i sol durar unes 13 setmanes. “No és possible descartar que hi hagi una nova onada epidèmica que a més coincideixi temporalment amb la grip”, indica el Pla. Per això, aquest any hi haurà una “compra extra” de vacunes amb l’objectiu d’augmentar la cobertura.

Amb aquestes mesures Sanitat busca “ordenar” la situació i els recursos disponibles en l’actual “etapa de control” de la malaltia, però també fer un balanç de l’estat de la preparació dels sistemes sanitaris autonòmics i de les reserves de material de farmàcia i sanitari de cara a una “segona onada” de l’coronavirus, una onada que ja està amb nosaltres després del confinament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.