Inauguració de la connexió del cable submarí que uneix de nou energèticament Menorca i Mallorca La presidenta Armengol i el vicepresident Yllanes, acompanyats de la ministra Teresa Ribera, destaquen la celeritat en les obres de l’enllaç, operatiu des del 18 de juny, per evitar l’aïllament elèctric

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat aquest dilluns en l’acte d’inauguració de l’enllaç elèctric submarí entre Menorca i Mallorca, que es va posar en marxa el 18 de juny passat. La hi han acompanyat: la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila.

Amb la posada en marxa d’aquesta infraestructura queda restituïda la connexió entre les dues illes després que l’any 2016 l’àncora d’un vaixell seccionàs un dels cables de l’enllaç, i es posa fi a l’aïllament energètic que ha patit Menorca de llavors ençà.

En l’acte també han estat presents: la presidenta de Red Eléctrica Española, Beatriz Corredor; la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti; el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons.

La presidenta Armengol ha agraït la feina que ha possibilitat una «fita històrica i complir la paraula donada amb celeritat i en un temps rècord». En aquest sentit, ha reconegut el suport del Govern central i ha reivindicat la implicació de les Illes Balears en la transició energètica des de la passada legislatura, amb «els compromisos en descarbonització i potenciació de les renovables». També ha posat en valor que el Règim Especial de les Illes Balears té una partida aprovada de 1.600 milions d’euros en matèria energètica que garanteixen la seva planificació.

Per la seva part, el vicepresident Yllanes ha manifestat que «amb aquest cable ambdues illes queden unides en els dos sentits. Es proporciona energia des de Mallorca a Menorca però també, quan estigui en marxa l’aposta que tenim en renovables per Menorca, permetrà que l’excedent que es produeixi als dies d’hivern pugui ser traslladat a Mallorca. Per tant, el cable no només interconnecta sinó que dona més estabilitat als dos sistemes i major garantia i qualitat al subministrament elèctric». A més, el Govern de les Illes Balears continuarà fent feina per millorar el sistema energètic balear i apostarà per reforçar les interconnexions entre les illes i amb la Península.

El cable té una longitud submarina de 41 km i una longitud terrestre de 12,4 km a Menorca i 800 m a Mallorca. Les obres han tengut un període d’execució de 18 mesos.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *