“La descoberta a Mallorca de tres ciutadellencs a una fosa comuna de la Guerra Civil espanyola”  Conferència a càrrec de Marc Pallicer Benejam, historiador i Director de l’Arxiu Diocesà de Menorca i de l’Arxiu Municipal de Ciutadella Divendres dia 17 de juliol, a les 20 hores, al pati del Centre Cultural de Ca’n Saura, Ciutadella.

L’acte es celebra per a rememorar el 84 aniversari de la desaparició, i posterior assassinat, dels menorquins Sebastià Carretero Galmés, Bartomeu Carretero Galmés i José Filomeno Pons Sintes, entre la nit del dia 19 i 20 de juliol de 1936. Però rememorar no és només recordar. Per aquells que han estat oblidats i encara esperen la veritat, la justícia i la reparació, un acte de memòria històrica és també un acte de reivindicació.

Amb aquesta conferència, per tant, es vol reivindicar veritat i justícia per aquests menorquins, possiblement dipositats a la fossa del cementiri de Bunyola (Mallorca), que encara esperen poder ser localitzats, identificats i entregats als seus familiars.

Aquesta emperò no és només una qüestió que afecta a unes famílies i a uns llinatges; aquesta és una qüestió que afecta a totes les menorquines i menorquins, a la seva història i a la seva cohesió com a poble. Un poble que vol caminar i mirar el futur amb optimisme no es pot basar en l’oblit dels seus errors i de les seves víctimes innocents. Tenim el deure de no oblidar, de no repetir, de no justificar, els errors del passat.

Per als organitzadors de l’acte, l’administració ha estat poc diligent en el compliment de les seves responsabilitats i en la restitució de la memòria històrica d’aquests menorquins, i demana ara (encara que alguns dels familiars directes ja no ho podran veure) que actuï amb convicció i determinació perquè en menys d’un any s’excavi la fossa de Bunyola i es verifiqui la identitat dels difunts, assassinats l’any 1936.

 

Horeca Menorca, feria Hostelería y restauración 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca