S’inicien les obres que permetran obrir la Cova de s’Aigua de Cala Blanca al públic El projecte per al condicionament interior i d'accés a la cova compta amb un pressupost total de 356.867,17€, assumit entre el Govern Balear i el Consell

En data 25 de maig de 2020, mitjançant acord del Consell Executiu s’adjudica definitivament el contracte d’obres per a l’execució dels projectes bàsics i d’execució de les accions incloses a l’interior i d’accés exterior a la Cova de S’Aigua, lots 1 i 2, a l’empresa M. POLO, SL per un import de 356.867,17 € IVA exclòs, el qual es va formalitzar en data 15 de juny de 2020.

Les tasques de direcció facultativa d’aquestes obres i coordinació en matèria de seguretat i salut aniran a càrrec de: Sebastià Pons Fedelich, arquitecte, per l’execució de les actuacions d’accès exterior i José Ángel Solanilla Rodrigo enginyer de mines de l’empresa TECMNSA, SL per l’execució de les actuacions incloses a l’interior.

El projecte d’obertura de la Cova de s’Aigua es va iniciar el juliol de 2017 amb l’adjudicació d’aquest a l’empresa Sociedad Asturiana de Diversificación Minera, SA Després de ser lliurat al Consell Insular el març de 2019, es detecten una sèrie de deficiències, entre elles una relativa al compliment de la llei d’Accessibilitat Universal, que va quedar resolta en els mesos posteriors i pel qual s’instal·larà un elevador motoritzat. L’octubre de 2019 l’ajuntament de Ciutadella, que ha treballat de forma conjunta amb el Consell Insular per a l’impuls del projecte, van aprovar el permís d’instal·lació i obres per a l’obertura de la cova de Cala Blanca. Els tràmits han continuat fins avui, quan s’han iniciat les obres.

Les obres per habilitar l’accés a la cova compten amb certa complexitata nivell tècnic i ha suposat la realització de diversos estudis espeleològics i arqueològics per obtenir les autoritzacions pertinents. En tot el procés s’ha comptat amb l’ajuda de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), que ha estat l’organisme encarregat d’oferir assesorament sobre el projecte.

La vicepresidenta i consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, afirma que “les obres tindran una durada de 4 mesos i després ja podrem visitar la Cova de s’Aigua. És la primera fase d’un projecte més ambiciós que passa, també, per mostrar al públic una cova nova d’una bellesa i un valor indiscutible, com bé explica Pedro Robledo, responsable de l’Institut Geològic i Miner (IGME) a Balears. Finalment, hi quedaria la Cova de na Megaré, l’obertura de la qual, més complexa, tancaria el projecte.”

Per la seva banda, la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, afirma que “més enllà de les paraules, els fets demostren que el projecte de les Coves de Cala Blanca ha estat, és i serà una prioritat per a l’equip de govern de l’Ajuntament de Ciutadella i del Consell Insular de Menorca que, des del primer moment, treballen de forma conjunta per esmenar-ne les deficiències i fer-lo realitat el més prest possible”.

Després de la realització de les obres, es podran visitar els 2.500 metres quadrats de superfície de la cova, que compta amb un llac interior. La cavitat compta amb un alt valor geològic a causa de les nombroses estalactites que hi ha al seu interior.

El director insular de Projectes Sostenible, Isaac Olives, destaca que “es tracta d’un projecte desestacionalitzador que ajudarà a la reactivació econòmica de la zona tan necessària en aquests moments.”

Les Coves de Cala Blanca tenen una triple importància: pels seus valors naturals; per les seves característiques i valors ecosistèmics; i per la seva potencialitat turística. Cal destacar, també, que es tracta d’una iniciativa pública, cosa gens habitual, i que crearan un precedent, en ser un projecte que garanteix la sostenibilitat de les coves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *