El Consell Insular inicia les visites guiades al Llatzeret Des d’ahir, fins a finals d’any es programaran prop de vuitanta visites guiades a l’edifici històric del port de Maó.

El Consell de Menorca, va reprendre ahir les visites guiades al Llatzeret, una iniciativa amb la qual vol fer més accessible a la població resident i turista un dels elements patrimonials més emblemàtics i valuosos de Menorca. La prestació del servei, que s’allargarà fins a final d’any, l’assumirà l’empresa Viatges Magon. En total, està previst realitzar unes vuitanta visites. 

A causa de la crisi sanitària de la Covid-19 no s’han pogut començar les visites fins ahir. Per a l’inici de les visites s’ha preparat un protocol de funcionament per garantir en tot moment la seguretat de la visita, la primera demà dissabte 25 de juliol. Enguany, com a novetat, es canviarà la visita a la Torre dels Secrets per les Cavallerisses, recentment recuperades i museïtzades. S’ha considerat eliminar la Torre dels Secrets en ser un espai molt petit que no pot garantir la distància de seguretat. 

Es programaran sortides des del moll de Calesfonts els dijous, dissabtes i diumenges. L’hora d’inici serà a les 17 hores, excepte el dissabte que serà a les 10 hores. Les visites guiades, que es faran en català/castellà i anglès, tindran una durada de 2 hores 30 minuts i una capacitat màxima de 59 persones. 

Les entrades es podran comprar a les oficines d’informació turística de Ciutadella, Maó Centre i Port de Maó, així com a totes les oficines de Viatges Magon. També es poden adquirir les entrades a peu de barca un poc abans de l’inici de la visita, sempre que hi hagi places lliures. El preu general serà de 18 euros, si bé s’estableixen unes tarifes especials:

    • Els menors de 8 anys podran accedir-hi de franc.

    • Els joves amb una edat compresa entre els 8 i els 15 anys pagaran la meitat.

   • Els majors de 65 anys, jubilats i les persones amb discapacitat tindran un preu especial de 12 i 9 euros, respectivament.

    • Els grups escolars 4 euros per alumne. 

   • El preu per a grups serà de 12 euros per persona, una xifra que es veurà reduïda fins als 9 euros si es tracta de grups d’entitats socials sense ànim de lucre, sempre i quan se superin els 30 membres. 

    • En els cas de grups, sempre s’ha de fer reserva amb antelació. 

Millores en la barca

Aquest any, el Consell ha continuat amb les feines de millora de l’embarcació del Llatzeret. En concret, s’ha canviat la part elèctrica i megafonia, el sostre de l’embarcació s’ha forrat de llenya, s’han fet compartiments per les armilles salvavides, s’ha instal·lat una escala d’emergència, s’han canviat les finestres, s’ha repintat la cabina i s’han col·locat els comandaments nous. La inversió total ha estat de 38.000 euros. Val a dir que la tripulació de la barca ha assumit una part important de les feines. 

Un edifici amb història

La construcció del Llatzeret, declarat Bé d’Interès Cultural, data de finals del segle XVIII. Concretament, fou el 1793 quan es va ordenar construir aquest establiment sanitari per aïllar els infectats o sospitosos de malalties contagioses. Finalitzades les obres l’any 1807, el Llatzeret de Maó, el primer d’Espanya i el dissetè d’Europa, no va entrar en funcionament fins deu anys més tard. 

S’hi van viure episodis tràgics com les fortes epidèmies de febre groga de 1821 i 1876 i la de tifus, també el 1821. L’any 1919 hi va arribar el darrer vaixell en quarantena i poc després va deixar d’emprar-se amb finalitats sanitàries. Amb el traspàs de la titularitat del Ministeri de Sanitat al Consell, que es va fer efectiva l’abril del 2015, la història del Llatzeret s’està reescrivint de nou.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.