Andreu Cardona: “Hem de recuperar la cultura, no només en el sentit econòmic, sinó també el social” Per Itziar Lecea

El sector cultural de Menorca anhela l’arriba de l’estiu per poder sobreviure durant tot l’any. Però enguany, com el turisme, com la restauració, com l’activitat complementària, l’interrogant és fins a quin punt es podrà fer cultura. Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament han posat en marxa algunes iniciatives per fer contractació d’artistes locals, i així donar un alè a un col·lectiu que pateix la cancel·lació d’esdeveniments. Paral·lelament, els espais municipals també s’han hagut d’adaptar a la nova realitat. I alguns, com el Teatre des Born, esperen poder obrir encara les seves portes.

– El 20 de març esperàvem poder obrir el Teatre des Born, però la Covid ho va impedir. Hi ha nova data?

– La intenció és obrir el teatre el darrer trimestre del 2020. Vam pensar que l’estiu no era la millor època o la més adient per obrir la sala, també perquè les normatives de seguretat relatives a la prevenció de la Covid han anat canviant. I perquè tampoc podem deixar un edifici tancat durant molt de temps, perquè quan hi entrem, l’haurem de tornar a arreglar.

I quines passes hi manquen per poder obrir, per fi, i si les circumstàncies ho permeten, el teatre?

Hem reprès la contractació del gerent, que també va quedar en l’aire. En aquests moments, estem pendents de poder convocar el patronat de la Fundació Ciutadella Cultura, perquè és aquest òrgan el que ha de fer la convocatòria pública de contractació.

Anam molt amb peus de plom. El 2020 ja era un any de transició per veure les necessitats reals de l’edifici en si, de la gestió, etc. I a més hi hem de sumar la incertesa d’aforament, de mesures de seguretat i tot el relatiu a la normativa sanitària. Però dintre de tot açò ja ens hi ficarem en tenir el o la gerent contractada. El que sí que hem fet és rallar amb el Teatre Principal, i cercarem suport d’experiències d’altres teatres per poder-les aplicar.

El que sí que s’ha fet ha estat el trasllat a Can Saura de l’Àrea de Cultura, després del desconfinament. Per quan hi podrem veure el Museu?

Vam venir el mes de maig, quan vam establir les oficines de Cultura i també s’hi celebren ara els plens municipals, perquè a l’Ajuntament s’hi fan les obres de condicionament de la murada. També hem obert fa pocs dies l’espai expositiu de la planta baixa, on hi ha muntada la mostra “Que la terra et sigui lleu”. I pel que fa al projecte museogràfic i el projecte d’activitats, estem també en el punt de poder fer-ne la convocatòria i adjudicació. Però la previsió és que dintre de l’any 2021 es puguin fer les obres per convertir els pisos superiors en museu, tal com teníem previst. Estem pendents de poder adjudicar l’execució primer del projecte d’activitat, que és el que condicionarà l’espai en mesures de seguretat i normativa museogràfica. I que volíem tenir ja en marxa, però la convocatòria de juny que ha quedat deserta. Tenim esperances que dintre del 2020 ho puguem aclarir i així ficar-nos de ple amb la reconversió de Can Saura en museu dintre del 2021.

Com ha estat l’recondicionament dels altres espais municipals de cultura a la nova realitat?

Tenim tot obert ara mateix. L’Espai Xec Coll, El Roser, l’Arxiu, la Biblioteca i Can Saura, que és el darrer espai que hem reobert. Ha estat complicat. La Biblioteca especialment no va ser fàcil, perquè has de pensar en coses que no estem habituats, com les entrades, les sortides, les mampares, la distància de seguretat… I també fer el control. Ha estat dur aquest temps perquè el control l’hem hagut de fer de manera molt exhaustiva i a mesura que anava sortint la normativa. Som molt conscients que som responsables de la seguretat dels treballadors i dels usuaris.

Els usuaris han tornat a aquests espais o ha baixat l’afluència?

Els primers moments sí. El dia que es va reobrir la biblioteca hi va haver molta gent que va anar a tornar llibres. Però van ser dos o tres dies. Després el ritme de feina ha baixat molt. Igual ha passat al Roser. Són espais que han tingut limitacions d’horaris, per ajudar amb les desinfeccions, per les quals es necessiten recursos de temps i doblers per complir les condicions sanitàries.

No ha estat una feina agraïda, perquè estant a l’àrea de Cultura el que volem és poder donar un servei als ciutadans. I ens hem hagut de centrar més en temes com assegurar la distància social.

Com han quedat les activitats que s’havien previst per estiu al municipi?

Joventuts Musicals, Pedra Viva, el Festival de Cinema de Menorca… totes aquestes activitats s’han vist afectades i han hagut de reestructurar la idea inicial, però tiren endavant. La Capella Davídica és l’única que manté, en principi, la programació igual, pel mes de setembre. El que sí que ha sofert ha estat el Festival de Jazz Obert, que feia la programació en primavera i va haver de cancel·lar-ho tot.

El que és propi de l’Ajuntament, hem llevat la Diada de la Cultura i ho hem reenfocat cap a una activitat per públic familiar i infantil, amb un cicle que es diu Dijous a Can Saura. Començam aquesta setmana ja i la idea és poder atendre un sector de públic, el familiar, que està una mica desatès. També farem un petit cicle, que no teníem previst de cultura + patrimoni + producte local. Tindrem música o teatre, que combinarà amb patrimoni enfocat cap a veure llocs com la Naveta des Tudons; però també cap a xerrades de com es fa el formatge, que és patrimoni immaterial, ampliant així el concepte de patrimoni. I també hi afegim la degustació de producte local, junt amb Farmers & Co, de manera que s’ajuda als artistes i també als productors primaris. El cicle es diu Tast de Cultura i començarà el 28 de juliol. I es farà cada 15 dies, els dimarts, fins al mes de setembre. És un projecte que, segons l’evolució que agafi, intentarem allargar-lo. Necessitam fer coses on puguem controlar l’aforament, i a més donam sortida al producte de l’illa, tant el cultural com el primari. Podem dir que l’objectiu ara és fer cultura de quilòmetre 0.

També fem el Sant Jordi d’estiu, el dia 23, que hem fet per poder cobrir una necessitat que tenen els llibreters. No podrà ser la festa de carrer que coneixem de l’abril, perquè haurà de ser molt controlada. Però també hem intentat donar sortida a altres sectors contractant activitats paral·leles pel mateix dia, sempre amb un control.

He tingut moltes peticions d’ajuda per part del sector cultural del municipi després del confinament?

Sí, tenim gent que ha vingut a demanar ajuda. Per açò trobam que hem de poder programar alguna altra cosa abans que acabi l’any, i poder ajudar al sector. Amb les ajudes del Consell estem intentant programa tot el que puguem i fer contractació directa i fomentar l’activitat cultural dels artistes de l’illa.

L’afectació econòmica ha estat grossa. Hem de tenir en compte que dintre del sector cultural a Menorca hi ha gent que s’hi dedica, com a professió, i gent que té altres activitats. La preocupació més grossa ara està enfocada cap als artistes que viuen i tenen com a professió la seva activitat, no altra. Tot i que el que volem és poder ajudar a fer reviscolar el sector no només per la repercussió econòmica, sinó també social. El confinament ens ha demostrat que el consum de cultura és de les coses més necessàries. I a Menorca vam tenir molts artistes que, de manera totalment altruista, es van abocar. La cultura, socialment, té un valor incalculable, i n’hem de ser conscients.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *