S’aprova una despesa de 15 milions per als Plans de Sostenibilitat i Eficiència Urbana de Mallorca, Menorca i Eivissa Els ajuntaments han de presentar els projectes i aportar la tercera part del seu cost

El Consell de Govern ha acordat  destinar 15 milions d’euros provinents del fons de l’Impuls del Turisme Sostenible —corresponents a projectes no executats del pla del 2019 que enguany han quedat posposats— al nou Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana que es durà a terme de manera conjunta amb els consells i els ajuntaments.

Aquesta decisió s’emmarca en el compliment del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l’impuls de l’activitat econòmica, i té com a objectiu l’impuls de projectes a l’àmbit local per abordar els efectes de la crisi generada per la COVID-19.

El Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana és un dels eixos del Pla de Reactivació Econòmica i Social, que suposa un esforç del Govern per reorientar els seus comptes i mobilitzar nous recursos: més de 2.500 milions en els pròxims anys, dels quals més de 600 de manera immediata, a curt termini.

El Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana compleix el compromís adquirit en la II Conferència de presidents i consisteix en un mecanisme de col·laboració entre el Govern, els consells insulars i els ajuntaments que ha de servir d’impuls a l’agenda urbana com a mecanisme de reactivació i generació d’activitat a curt i a mitjà termini. Suposa una inversió global de 45 milions d’euros aportats a tres bandes: pel Govern, pels consells i pels ajuntaments. El Govern hi aporta 15 milions.

L’objectiu del Pla és generar ocupació i reforçar l’aposta de les illes per un model de progrés basat en: la renovació urbana, la millora dels serveis bàsics urbans, la sostenibilitat energètica i ambiental, l’eficiència en l’ús dels recursos naturals, la protecció del territori i la diversificació d’un model econòmic que requereix sectors amb potencial per crear ocupació qualificada, estable i de qualitat.

El Govern ha aprovat avui la despesa de 15 milions que l’executiu aportarà als consells de Mallorca, Menorca i Eivissa, mitjançant la signatura pel conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, dels convenis corresponents, en els quals es concretarà la quantitat que rebrà cada consell així com l’aportació —de la mateixa quantitat— que ha de fer la institució insular.

Cada consell també farà una convocatòria pública de subvencions a la qual els ajuntaments de cada illa hauran de presentar projectes amb el compromís d’assumir el pagament de la tercera part del seu cost, de manera que els projectes es finançaran a tres bandes: Govern, consell i ajuntaments.

El repartiment dels 15 milions aprovats avui es farà seguint els mateixos criteris de distribució dels fons de l’ITS i, segons l’acord aprovat avui pel Consell de Govern, serà el següent: 11,1 milions d’euros per al Consell Insular de Mallorca, 1,8 milions d’euros per al Consell Insular de Menorca i 2,1 milions d’euros per al Consell Insular d’Eivissa.

Aquesta inversió conjunta de Govern, consells i ajuntaments serà important per contribuir a la dinamització econòmica. Es tracta de projectes que esdevenen oportunitats per al teixit empresarial municipal, ja que encaixen en els perfils de les empreses locals.

Els projectes que es poden presentar a la convocatòria de cada consell han de ser de:

— millora de l’eficiència energètica als espais públics
— millora de la xarxa baixa del cicle de l’aigua i reducció de fuites
— foment de l’accessibilitat, en aplicació de la Llei d’accessibilitat universal
— millora d’espais urbans
— mobilitat urbana sostenible

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.