Vicepresidència reclama a l’Estat una regulació específica per adequar i afavorir les instal·lacions de renovables a les illes

L’Institut Balear de l’Energia (IBE), ens dependent de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, ha presentat al·legacions al projecte de Real Decret Llei de subhastes d’energies renovables que està elaborant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Entre les principals demandes, es reclama que es tingui en compte la insularitat i les especificitats del territori balear en les futures subhastes, i que aquestes s’adaptin a les característiques energètiques, territorials i econòmiques dels projectes que es pretenen desenvolupar.

Així, es proposa establir un calendari de subhastes específic pels territoris no peninsulars i que aquestes s’organitzin per subsistema elèctric i amb una periodicitat no inferior a 12 mesos.

Aquesta mesura, a més, permetria un important estalvi pel sistema elèctric i reduiria el sobrecost que ha d’assumir l’Estat per a la producció d’energia elèctrica a les Illes.

Una altra al·legació que es proposa al Ministeri és que es prioritzin projectes que tinguin un valor afegit. En aquest sentit, es demana que cada subhasta que es realitzi inclogui una quota mínima de la seva capacitat per a projectes que tinguin un impacte social o ambiental positiu. És el cas de les instal·lacions de renovables a espais urbanitzats com ara grans cobertes, aparcaments o aquells que compten amb una gran participació de veïns. A més, es proposa reservar també un mínim de la capacitat a subhastar per aquells projectes menors de 10MW, ja que s’ajusten millor a les característiques del territori.

Finalment, la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius reclama a l’Estat limitar les capacitats màximes que s’atorguen per promotor a cada subhasta i limitar la participació d’empreses o grups empresarials que tinguin més d’un 40% de la potència instal·lada de la tecnologia renovable a subhastar. Amb aquesta mesura es vol evitar la creació de monopolis i facilitar la democratització de l’energia i l’accés de nous actors al mercat elèctric.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca