Un estudi britànic defineix els 6 quadres simptomàtics de la covid-19

Un equip d’investigadors de la prestigiosa King’s College de Londres ha publicat la previa d’un estudi metge que identifica els sis quadres simptomàtics majoritaris de la covid-19.

Grup 1: Gripal sense febre

És el quadre més lleu: només el 16% dels membres d’aquest grup acaba a l’hospital, i només l’1,5% d’aquests pacients necessita assistència respiratòria. Els símptomes més habituals en aquest cas són mal de cap sense febre, pèrdua d’olfacte, dolor muscular, mal de coll i mal de pit.

Grup 2: Gripal amb febre

Aquest grup comparteix tres dels símptomes del primer grup: mal de cap, pèrdua d’olfacte i mal de coll. I en descarta dos: no hi sol haver mal de pit ni dolor muscular. En canvi, n’hi suma tres de rellevants: la febre, la pèrdua de gana i la veu rogallosa. Això augmenta una mica la quantitat de membres d’aquest grup que acaben necessitant respiradors, un 4,4%.

Grup 3: Gastrointestinal

És potser el quadre menys conegut. No hi ha febre ni tos, però sí mal de cap, pèrdua d’olfacte i mal de pit i de coll. Si se’n diu gastrointestinal és perquè els símptomes més destacats són la diarrea i la pèrdua de gana. Només el 3,3% dels pacients que pertanyen a aquest grup necessiten assistència respiratòria.

Grup 4: Nivell sever 1, fatiga

A partir d’aquest grup en amunt, els experts estipulen que la simptomatologia comença a presentar un quadre sever. Els pacients que pertanyen tant a aquest grup com al cinquè i al sisè solen ser més vulnerables: gent gran, amb sobrepès o amb malalties prèvies com ara la diabetis o afectacions pulmonars. El 8,6% dels pacients d’aquest grup necessiten assistència respiratòria. El més rellevant és que la fatiga, el cansament, s’afegeix als símptomes més típics: mal de cap, tos, febre, pèrdua d’olfacte, mal de pit i veu rogallosa.

Grup 5: Nivell sever 2, confusió

Novament, un grup amb especial afectació en col·lectius de risc. El 9,9% dels pacients d’aquest grup necessiten assistència respiratòria. El cansament i la sensació de confusió s’afegeixen al mal de cap, la tos, la febre, la pèrdua de gana, la pèrdua d’olfacte, la veu rogallosa, el mal de gola, el mal de pit i el dolor muscular.

Grup 6: Nivell sever 3, abdominal i respiratori

És el perfil més greu: el 19,8% dels pacients d’aquest grup, amb molts pacients de risc, necessiten assistència respiratòria i gairebé la meitat acaben a l’hospital. A banda de mal de cap, pèrdua d’olfacte, pèrdua de gana, tos, febre, veu rogallosa, mal de coll, mal de pit, cansament, confusió, dolor muscular i diarrea, destaquen la dificultat respiratòria i el dolor abdominal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.