Menorca es suma a la moratòria per a les noves prospeccions El Consell de Menorca i l'Ajuntament de Ciutadella han aprovat en els seus plens el suport a la suspensió cautelar durant la tramitació de el Projecte de Llei de Canvi Climàtic que podria prohibir definitivament aquestes activitats

La plataforma marina del projecte Castor.

Aliança Mar Blava celebra l’aprovació pel Consell de Menorca i l’Ajuntament de Ciutadella, el passat 20 i 23 de juliol, de Declaracions Institucionals sol·licitant a Govern estatal que estableixi una moratòria d’efecte immediat a la presentació de nous projectes de recerca, exploració i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals, mentre es tramiten i aproven el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Aquesta moratòria es planteja com a mesura cautelar de protecció de la mar territorial del possible “efecte crida” per als promotors que volguessin sol·licitar nous permisos abans de l’entrada en vigor de la prohibició d’aquestes activitats inclosa a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

El suport de les institucions a la iniciativa d’Aliança Mar Blava ha comptat amb la unanimitat de tots els grups polítics tal com ja havia passat al juny quan les corporacions dels Consells de Formentera i d’Eivissa així com els ajuntaments de Sant Antoni de Portmany , Santa Eulàlia, Eivissa i Maó van recolzar la moratòria.

En els textos aprovats, les entitats balears han reconegut els danys per a la Mediterrània i el clima de presentar ulteriors sol·licituds de prospeccions abans de l’entrada en vigor de la seva prohibició. Segons informació del mateix Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco), a hores d’ara, hi ha 22 permisos d’investigació d’hidrocarburs sol·licitats en tot l’àmbit nacional. D’aquests 8 se situen en al mar de la regió llevantí balear. Més encara podrien ser presentats en els pròxims mesos per les empreses promotores que volguessin assegurar que la futura prohibició no afecti els seus plans.

Tot i que el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica inclou la proposta de prohibir noves activitats de recerca, exploració i extracció d’hidrocarburs, no impedeix que les sol·licituds presentades abans de l’entrada en vigor puguin prosperar ni tampoc impedeix que es puguin prorrogar les concessions d’extracció d’hidrocarburs ja en funcionament.

Per aquesta raó, a més de promoure la suspensió cautelar que han donat suport a les corporacions menorquines, Aliança Mar Blava està treballant en promoure unes esmenes a l’articulat de el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica per millorar-lo.

Malgrat l’indubtable valor ecològic de la zona llevantí-balear, cal recordar que sobre aquesta encara pengen greus amenaces. Així, queden quatre sol·licituds de permisos d’investigació d’hidrocarburs de la petroliera Cairn Energy en el golf de Lleó, que se solapen amb la part nord de la recentment aprovada ZEPIM del Corredor Mediterrani de Migració de Cetacis, que prohibeix tota activitat de recerca, exploració i extracció d’hidrocarburs entre els seus límits

També queden actives dues zones (dividides en quatre sol·licituds) en què Repsol busca ampliar la seva zona d’extracció Casablanca (enfront del delta de l’Ebre), l’única plataforma de producció de cru al mar a Espanya. A més, després de l’anul·lació de la tramitació ambiental de el projecte MedSalt-2 per part de l’Miteco, Aliança Mar Blava ha sol·licitat oficialment a l’Ministeri de Ciències que procedeixi al seu arxiu definitiu.

mostra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca