Actes 8 Març

El Mateu Orfila implementa un model d’atenció integral a pacients amb fractura de meluc "Hem aconseguit reduir les complicacions derivades de la intervenció quirúrgica però també hem millorat tota la fase posterior de convalescència del pacient"

Les fractures de maluc representen una patologia molt prevalent que afecta a un gran número de persones majors de seixanta-cinc anys i es preveu que vagin en augment degut a l’envelliment de la població. Només a Espanya es registren uns 45.000 casos cada any i, en general, es preveu que una de cada vint persones patirà un ingrés per fractura de maluc al llarg de la seva vida, per la qual cosa hem de considerar-lo com un problema sanitari molt estès que implica l’atenció hospitalària, atenció primària, persones cuidadores i serveis socials.

Davant aquesta realitat, ara fa mig any que el Servei de Traumatologia de l’Hospital Mateu Orfilai la Unitat d’Atenció a la Cronicitat van iniciar una col·laboració per implementar un nou model d’atenció que s’ofereix a aquests tipus de pacients, un projecte que s’aproxima a les unitats d’ortogeriatria que s’han desenvolupat al llarg dels darrers anys a diferents hospitals per fer front a aquest problema de salut que implica tots els nivells assistencials.

El projecte consisteix en abordar de manera integral aquests pacients majors que arriben a urgències amb una fractura de maluc fent una feina en equip i multidisciplinari dels metges especialistes i infermeria de Traumatologia amb la metgessa especialista en geriatria i les infermeres gestores de casos de la Unitat d’Atenció a la Cronicitat. En mig any de funcionament, s’han atès 72 pacients, dels quals 47 són dones i 25 homes, amb una edat mitjana de 85 anys. El 14 % d’aquests pacients tenien 90 o més anys. Un 20 % del total presentaven deteriorament cognitiu previ que es va agreujar després de la fractura, i tots van patir desestabilització de la seva situació clínica prèvia en major o menor grau. Per altra banda, 4 pacients van morir durant l’ingrés.

En la majoria dels casos, la fractura de maluc es considera un esdeveniment sentinella de deteriorament funcional i de dependència. Sovint accelera el declivi de l’estat de salut previ del pacient i necessita d’un pla complex de tractament que requereix una valoració integral (no només clínica sinó també funcional, psíquica i social) i una actuació interdisciplinària i dinàmica amb una continuïtat especial en l’atenció i una homogeneïtzació de procediments per part de tots els implicats en les cures (traumatòleg, geriatra, rehabilitador, equips de primària, centres de dia, etc.) per tal d’aconseguir una millora substancial en els resultats de salut adequats a cada cas en particular.

Tot i que la reparació de la fractura és essencial, això només és una part del procés terapèutic. A l’any de la fractura de maluc la mortalitat és del 30 %. Els que sobreviuen i prèviament eren independents, requeriran suport familiar o social, i la meitat d’aquests, bastó o caminador. Només el 40 % aproximadament aconsegueix arribar al nivell funcional previ, el que suposa un important ús de recursos assistencials.

Els professionals implicats en aquesta iniciativa en fan una valoració molt positiva. Tant el doctor Luis Prieto, cap de Traumatologia de l’Hospital Mateu Orfila, com la doctora Maria Dolores Jiménez, geriatra de la Unitat de Cronicitat, destaquen que es tracta d’un canvi de model en l’abordatge d’aquests tipus de patologia que té un clar benefici per als pacients i una repercussió social molt important en el col·lectiu de persones majors i les seves famílies.

«L’experiència en altres hospitals demostra que comptar amb el suport d’una unitat de cronicitat en una àrea de Traumatologia ajuda moltíssim a tots els nivells: l’atenció i maneig del pacient, millora de la seva recuperació i de la seva convalescència. I el projecte neix d’aquesta necessitat gràcies a una iniciativa que ja tenia alguns antecedents però que ara, amb la nova direcció i gerència, ha arrencat de manera definitiva», explica el doctor Prieto.

“Hem aconseguit reduir les complicacions derivades de la intervenció quirúrgica però també hem millorat tota la fase posterior de convalescència del pacient. Un dels grans beneficis d’aquesta atenció integral és també la disminució del número de visites a urgències d’aquests pacients per complicacions després de rebre l’alta hospitalària gràcies a un contacte estret i un seguiment que es fa després de l’alta hospitalària”, afegeix la doctora Jiménez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.