L’EPA del segon trimestre es situa en 512.000 ocupats, el que suposa una pujada de 9.200 respecte al primer, però una caiguda interanual de 66.500

L’ocupació del segon trimestre de 2020 s’ha situat en 512.200 ocupats, segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), publicada ahir per l’INE. Aquesta xifra, presentada ahir en roda de premsa pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, suposa un lleuger increment de 9.200 persones ocupades respecte al trimestre anterior, encara que reflecteix una forta  caiguda de l’ocupació en 66.500 persones respecte al mateix període de l’any anterior, un 11,5% menys, quan a nivell nacional la caiguda és del 6%.

El conseller Negueruela ha indicat que es tracta de xifres dures, que ja reflecteixen la situació dels mesos d’abril i maig, quan es va produir l’aturada de l’activitat econòmica, només lleugerament compensada per la situació del juliol. També ha indicat que les dades de l’EPA estan en sintonia amb el que han anat registrant les estadístiques d’ocupació i atur que cada mes es registra en el servei d’ocupació.

Malgrat estar davant “una situació de debilitat econòmica” important, el conseller ha indicat que el fet d’haver establert mecanismes de protecció a través dels expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO), ha permès que no tinguem una situació de crisi social més greu, i que la protecció ha funcionat per a mantenir els llocs de treball.

Prova d’això és que malgrat tot, les Illes Balears són l’única comunitat on l’ocupació entre trimestres ha crescut, i això ha estat gràcies a la incorporació dels fixos discontinus als ERTO.

Taxa de protecció del 40%

En aquest context econòmic, cal destacar que la protecció per a les persones desocupades s’ha incrementat fins al 39,6%, una taxa de protecció que és 9 punts percentuals superior a la de fa un any. Aquest nivell de protecció també ha estat possible gràcies a l’extensió dels ERTO , i a altres mesures de subsidi adreçades a diferents col·lectius.

L’atur, en 97.100 persones

Finalment, l’atur registrat en el segon trimestre de l’any ha estat de 97.100 persones. Un altre cop, l’atur es redueix entre el trimestre anterior i el segon trimestre, si bé és molt més elevat quan es compara amb el mateix període de l’any anterior, fins a situar-se en una pujada del 21,5% (17.200 persones aturades més).

El conseller ha indicat que bona part d’aquest increment de l’atur es deu a la contractació temporal, que han fet créixer l’atur aquest trimestre i que fan situar la taxa d’atur al voltant del 15,9%, en la línia de la mitjana nacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.