La destrucció de feina per la covid afecta un 32% de les persones diagnosticades amb càncer el 2020, segons l’AECC L'associació remarca que pateixen "una doble vulnerabilitat" perquè a la malaltia s'hi suma la crisi econòmica

ACN Barcelona .- L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) calcula que la destrucció d’ocupació provocada per la covid-19 afectaria al 32% de les persones a l’Estat amb càncer diagnosticat aquest any 2020. Són estimacions internes de l’AECC que tenen en compte l’anàlisi del segon trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que mostra com a Espanya s’han destruït un milió de llocs de feina a causa de la pandèmia. Així, la destrucció d’ocupació podria afectar, segons l’AECC, al voltant de 33.000 persones amb càncer en edat laboral i que han estat diagnosticades enguany. Des de l’associació, remarquen que és un segment de la població que pateix “una doble vulnerabilitat” per la crisi econòmica postcovid i la que origina el càncer.

A aquestes estimacions se li sumen les dades extretes per una enquesta feta per l’AECC a persones amb càncer en edat laboral. Segons aquesta, fins a un 57% de les llars es troben per sota dels 1.800 euros mensuals i un 28% tindrien uns ingressos inferiors a 1.100 euros al mes.

Amb els ingressos, assenyalen des de l’associació, els malalts han de fer front a les despeses habituals però també a aquelles derivades de la malaltia i els tractaments, com ara la radioteràpia, que afirmen que pot arribar a uns 1.500 euros de mitjana per un tractament de quinze dies.

Els resultats també indiquen que en el 46% dels casos la situació econòmica familiar ha empitjorat degut a la crisi de la covid-19. D’aquests, fins en un 19,4% ha empitjorat tant que han hagut de fer retallades severes en les despeses quotidianes, contraure deutes o sol·licitar ajuda econòmica.

Per la seva banda, l’associació posa a la seva disposició un programa integral d’atenció social que contempla allotjament en pisos i residències, trasllats per rebre tractament hospitalari, assessorament jurídic laboral i inserció en el mercat de treball després de la malaltia. A més, ha aprovat un fons extraordinari d’ajudes econòmiques de fins a 3 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.