Armengol reclama a Sánchez que l’Estat reprengui els controls sanitaris als ports i aeroports de les Illes Balears per als turistes nacionals La presidenta ha participat a la XXI Conferència de Presidents Autonòmics que s’ha celebrat a La Rioja i ha considerat “imprescindible” compensar l’esforç realitzat per la societat i l’economia de les illes, ja que és una de les que més pateix les conseqüències de la malaltia

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat al govern central que es reprenguin els controls sanitaris als ports i aeroports de les Illes Balears per als turistes nacionals. Així ho ha traslladat aquest divendres al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la XXI Conferència de Presidents Autonòmics que s’ha celebrat al Monasteri de Yuso (San Millán de la Cogolla), a La Rioja.

“Des de l’Estat d’Alarma, el Govern de les Illes Balears va fer en tot moment proves de temperatura i qüestionaris a tots els viatgers”, ha destacat Armengol en roda de premsa posterior a la reunió, recordant que ara només es mantenen per part de l’Estat als visitants estrangers. A causa que la mobilitat interior està provocant una major exposició als contagis a les Illes Balears, ha demanat que el govern central reprengui aquests controls a tots els turistes nacionals.

Aquest és un dels temes que s’ha abordat durant la reunió de treball en relació a la situació i coordinació de les mesures sanitàries entre territoris enfront de la COVID-19.  Armengol ha recordat que la situació sanitària està controlada a les Illes Balears després d’un mes de temporada turística i reobertura gradual de l’activitat. “Vam prendre la decisió decidida i valenta de ser els primers en tancar ports i aeroports per protegir els nostres ciutadans i els nostres visitants”, ha reafirmat, assegurant que la mesura ha permès “controlar molt bé les dades epidemiològiques”.

En aquesta direcció, també ha posat en valor la feina dels equips rastrejadors de la comunitat (que s’eleven a 190 i que poden arribar als 400 si la situació ho requereix), que permeten frenar i detectar ràpidament els contagis. Aquestes mesures han permès que Balears sigui una de les comunitats amb una detecció més prematura de casos, amb una mitjana de 8,8 contagis per cas rastrejat, amb tests realitzats al 17% de la població i amb una incidència de la malaltia inferior a la majoria de territoris, ja que ens els darrers 14 dies ha estat d’11,3 casos per cada 100.000 habitant davant dels 49,22 casos de la mitjana espanyola. És per això que Armengol ha assegurat que la situació permet “garantir la salut i reactivar l’economia el més ràpid possible”.

Millora dels ERTO

Si bé la seguretat sanitària està sota control, Armengol ha recordat que els sacrificis que s’han fet també han estat molt grans. “Som conscients que depenem molt del turisme i que és la indústria que més ha patit la pandèmia”, ha apuntat la presidenta. “La situació econòmica de les Illes Balears és la pitjor d’Espanya -ha subratllat- amb un terç dels treballadors en ERTO”.

Per aquest motiu, considera “imprescindible” compensar l’esforç realitzat per la societat i l’economia de les Illes Balears, ja que és una de les que més pateix les conseqüències de la malaltia, amb inversions i plans específics que reforcin la protecció a curt termini de treballadors, autònoms i empresaris, i garanteixin una reactivació molt ràpida a partir de l’any que ve, també amb el recurs dels fons provinents d’Europa.

Si bé la presidenta ha agraït el canvi de criteri en el repartiment del fons no retornable de 16.000 milions d’euros per part de l’Estat, dels quals Balears en rebrà uns 400 milions, també ha reclamat mesures més contundents per a la protecció laboral i de les empreses i  per l’especial caiguda del sector turístic. En aquesta línia, ha proposat allargar els ERTO del sector turístic fins a finals d’any, assegurant que les empreses puguin sobreviure per recuperar l’economia de manera més ràpida el 2021, quan es recuperi el turisme mundial. També que aquests siguin molt més flexibles i que “el govern d’Espanya garanteixi la prestació dels treballadors” fins a l’inici de la propera temporada.

En relació al turisme, també ha reafirmat l’experiència pròpia de les Illes amb el Pla Pilot amb Alemanya per fer front comú amb el Ministeri de Sanitat per aconseguir que el Regne Unit es faci enrere en la decisió d’imposar una quarantena als viatgers que provenguin de les Illes Balears. “No té una justificació epidemiològica”, ha sentenciat.

Per altre costat, ha plantejat al govern central la necessitat d’acordar la flexibilització de les regles de despesa i dels objectius de dèficit de les comunitats per als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021.

Fons europeus

Pel que fa als fons que provindran de la Unió Europea, Armengol ha agraït el paper del govern central en la seva negociació i “la resposta d’Europa cap als ciutadans que més malament ho passen”.  Armengol ha assegurat que Balears ja està treballant a través del Pacte de Reactivació econòmica amb els principals agents socials i econòmics, així com les diverses institucions i partits polítics de la comunitat, en els eixos de reconstrucció plantejats per poder invertir aquests fons.

Són uns diners que Armengol considera fonamentals per impulsar la diversificació i la modernització de l’economia de les Illes Balears, “centrada en l’economia verda, blava i circular”. En aquesta línia, ha estès la mà al govern central per “treballar intensament per pactar els projectes que presentarem des de les Balears”.

Armengol ha agraït també la voluntat del govern central per realitzar, de forma mensual, més conferències de presidents, ja sigui telemàtica o presencialment. “Ens permet treballar des de la cogovernança i la presa de decisions conjuntes”, ha ressaltat.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *