Govern Balear i Ministeri de Sanitat signaran un conveni per a la cessió de dades sanitàries de passatgers internacionals L’acord permetrà a la Comunitat accedir a les dades de salut que resultin del formulari de control sanitari gestionat mitjançant l’aplicació Spain Travel Health

El Consell de Govern ha autoritzat avui la signatura d’un conveni entre la Conselleria de Salut i Consum i el Ministeri de Sanitat per a la cessió de dades que resultin del formulari de control sanitari dels passatgers internacionals que arribin a la comunitat autònoma. L’acord permetrà al personal de la Conselleria accedir a la informació que es recull a l’aplicació Spain Travel Health, relativa a viatgers arribats a territori balear per mitjà de vols des de l’estranger.

Els controls sanitaris dels passatgers del tràfic aeri i marítim internacional amb destinació a les Illes fins ara s’han duit a terme de forma generalitzada i amb resultats òptims per a la finalitat tant dissuasòria com preventiva de la transmissió del SARS-CoV-2 —la qual cosa és cabdal atesa la transcendència de l’activitat turística per a la comunitat autònoma de les Illes Balears. Ara, però, es requereix d’un segon element fonamental per ser realment efectiu, com és el trasllat de les informacions concretes de salut que resulten d’aquests controls als òrgans administratius que tenen la condició d’autoritat sanitària en matèria de salut pública i efectiva competència en matèria de prestació d’assistència sanitària pública en el territori on s’estableixen els controls sanitaris. En ambdós casos aquests òrgans són autonòmics: la Conselleria de Salut i Consum i el Servei de Salut de les Illes Balears respectivament.

Amb aquest conveni de col·laboració entre l’Administració general de l’Estat i l’Administració autonòmica es podrà traslladar la informació en matèria de salut dels viatgers de tercers països amb destinació cap a les Illes–que ara és recaptada pel Ministeri de Sanitat– de forma que aquesta informació arribi i la puguin fer servir els òrgans competents per vetllar per la salut pública i la prestació de l’assistència sanitària en el territori de les Illes Balears.

Les autoritats sanitàries autonòmiques tindran accés a les dades identificatives i de contacte dels passatgers, així com a la informació de salut que hagin declarat en els controls sanitaris vinculada amb la COVID-19: si presenten tossina, dificultat respiratòria, si han estat en contacte amb qualque pacient positiu confirmat de COVID-19 en els 14 dies anteriors o si han anat a un hospital en les dues setmanes anteriors al viatge.

Segons estableix l’acord, la informació ha de ser tractada exclusivament per a finalitats d’interès públic en l’àmbit de la salut pública, per garantir la seguretat de l’assistència sanitària o per protegir els interessos vitals dels passatgers o d’altres persones físiques.

El conveni de col·laboració serà signat per la consellera de Salut i Consum de les Illes Balears, Patricia Gómez, i per la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Govern d’Espanya, Pilar Aparicio. Tindrà una durada inicial d’un any i podrà ser prorrogat per períodes semestrals fins a un màxim de dos anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *