Quatre de cada deu persones treballadores protegides per un ERTO s’han incorporat ja als seus llocs de feina a les Balears Juliol és el segon mes consecutiu des de l’inici de la pandèmia en què baixa l’atur i se situa en el 12,2% El mes va tancar amb 507.903 persones afiliades, mostrant una lleugera recuperació de l’activitat, tot i que a un ritme molt baix

El 43% de les persones treballadores que durant el maig es trobaven protegides per un ERTO a les Balears ja han començat a treballar. En total, han reprès la seva activitat 66.000 persones que fins ara eren dins d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, 33.000 de les quals ho han fet durant el mes de juliol. Així, ara mateix hi ha a les Illes 86.656 persones en ERTO, el que suposa una reactivació de l’activitat lleugera i a un ritme inferior al del conjunt de l’Estat.

El 16,9% de les persones afiliades de les Illes estan protegides per un ERTO, un percentatge molt superior a la mitjana estatal, que se situa en el 5,9%. El número tan elevat de treballadors i treballadores incloses dins d’aquest paraigua de protecció s’explica per la inclusió dels fixos discontinus en els expedients de regulació. Moltes d’aquestes persones no han arribat a incorporar-se al seu lloc de feina, sinó que han anat entrant als ERTO a mesura que arribava la data en què havien de començar a treballar.

De totes les persones treballadores que actualment es troben dins d’un ERTO, el 78,2% són a Mallorca, el 14% a Eivissa, el 7% a Menorca i el 0,8% a Formentera. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha donat les dades de l’evolució dels ERTO durant la roda de premsa d’aquest dimarts per informar sobre la situació del mercat laboral a les Balears, on ha comparegut acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Negueruela ha valorat que ja hagi començat la reactivació laboral, però ha recordat també que les Balears són “la Comunitat que més afectada es veurà per les conseqüències econòmiques i laborals” de la crisi sanitària: “tenim pràcticament el 20% de la població laboral en ERTO, mentre que a Espanya és un 6%”, ha dit el conseller. Aquesta realitat “significa que el sistema de protecció ha funcionat”, però el fet que el turístic sigui el sector des d’on més a poc a poc estan sortint persones treballadores dels ERTO demostra que “es requereix major flexibilitat per a un sector econòmic que depèn de factors exògens per recuperar-se”.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Govern està treballant amb el govern central per estructurar mesures que garanteixin aquesta flexibilitat de cara a la mesa de diàleg social que se celebrarà a les Balears en les properes setmanes i que comptarà amb la presència de representants del govern central i de les direccions estatals dels sindicats i patronals majoritaris.

AFILIACIÓ

Pel que fa a l’afiliació, durant el mes de juliol es van registrar 507.903 persones treballadores afiliades a les Balears,  12.768 més que el mes anteriors, és a dir, un 2,58%. Respecte al juliol del 2019, l’afiliació ha caigut un 14,2%, un descens molt més pronunciat que a nivell estatal degut al pes del sector turístic a la comunitat.

Les Illes Balears són la Comunitat on més continua caient l’afiliació interanual en tot l’Estat, el que demostra la necessitat de cercar solucions específiques per al territori insular que ajudin a reactivar amb més força l’activitat.

L’ATUR ES REDUEIX PER SEGON MES CONSECUTIU, AMB UNA CAIGUDA DEL 3,7%

Durant el mes de juliol, es van registrar a les Balears 71.547 persones aturades, el que suposa una caiguda de 2.746 persones respecte del mes anterior. Es tracta del segon mes consecutiu en què cau l’atur intermensual des de l’inici de la pandèmia, amb una caiguda del 3,7%.

No obstant això, en termes interanuals l’atur s’incrementa en un 90,7%. L’activitat turística i la forta estacionalitat que pateixen les Illes està castigant especialment el territori, amb un atur interanual molt per sobre de la mitjana nacional, que se situa en el 25,3% interanual. Aquest elevat increment de l’atur es deu en gran part a la no contractació de treballadors temporals. “És la nostra major preocupació i a la qual dedicarem tots els nostres esforços”, ha dit Negueruela, qui també ha assegurat que des del Govern “es prendran totes les decisions per generar llocs de feina i desenvolupar un marc de protecció”.

Així, la taxa d’atur se situa en el 12,2%, un percentatge que seria molt superior (arribant al 27%) si totes les persones que estan protegides per un ERTO fossin aturades.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *