Asens afirma que Sánchez i Calvo han d’explicar “més i millor” què saben de la “fugida” de Joan Carles I El president d'Unides Podem al Congrés veu "pràcticament impossible" un referèndum sobre la monarquia en el curt termini

El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens,

ACN Madrid .- El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, han d’explicar “més i millor” què saben de la “fugida” de Joan Carles I, concretar si van participar-hi i “perquè s’ha decidit avalar aquesta operació”. En una entrevista a ‘Rac 1’ aquest dimecres al matí, Asens ha opinat que la reacció de Sánchez dimarts en roda de premsa va ser “decebedora” però ha explicat que el cap de l’executiu ha donat “explicacions en privat” al vicepresident segon, Pablo Iglesias.

“No l’ha convençut perquè manté la posició crítica però és veritat que com més detalls tens més tendeixes a complexificar”, ha dit, i ha recordat que “Iglesias té una responsabilitat com a vicepresident”.

En línia amb les declaracions d’Iglesias dimarts al vespre a ‘Telecinco’, Asens ha dit que davant la “correlació de forces” actual és “pràcticament impossible” un referèndum sobre la monarquia a curt termini. “Amb aquest PSOE la veritat és que és difícil que ho veiem aviat”, ha apuntat, però ho ha vist “perfectament plausible” en “aquesta dècada” si hi ha una “altra correlació de forces”.

Asens ha insistit a considerar una “deslleialtat” que Unides Podem s’assabentés “pels mitjans” de la decisió i ha remarcat que Sánchez ha parlat “no com a president del govern de coalició sinó d’una de les parts” i en nom del “règim del 78”. “Va contribuir al secretisme i el misteri que envolta aquesta operació”, ha dit. Asens ha considerat “poc estratègic” que no se’ls informés perquè si ho haguessin fet els tindria “d’una forma més lleial al seu costat” mentre que ara se senten “més lliures per mostrar la discrepància” públicament.

El president d’Unides Podem a la cambra baixa també ha defensat que la monarquia hauria de donar més explicacions, tant Joan Carles I com Felip VI, i ha dit que la ciutadania té “dret a saber” detalls com a quin país anirà, amb quines persones a càrrec seu i amb quina despesa. Segons Asens, la carta que van fer pública és “una burla” i ha criticat que no mostra “cap mena de penediment”.

Retirada del títol

Asens ha defensat que caldria retirar el títol de rei emèrit a Joan Carles I i que s’haurien de retirar símbols relacionals amb ell. També ha dit que és rellevant saber si el rei emèrit marxa a un país que ha subscrit els convenis d’extradició. Segons Asens, si la justícia fos igual per a tothom, el rei emèrit ja tindria la condició d’investigat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.