Avui fosquet al Seminari, Una suite amb veu i piano sobre poesies d’Enric Casasses El poeta Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020 arriba amb la cantant Maria Mauri i el pianista Daniel Ariño

Després que el darrer dilluns hi actués AmarArt i que el proper 10 d’agost ho faci el pianista Albert Guinovart i el quartet de saxòfons Kebyart Ensemble, la setmana més intensa del 48è Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella continua al Claustre del Seminari aquest divendres 7 d’agost (21 h) amb l’espectacle El nus la flor, una suite amb veu i piano sobre poesies d’Enric Casasses que comptarà amb Daniel Ariño al piano, amb Maria Mauri com a veu cantada i amb el mateix poeta Enric Casasses (Barcelona, 1951), que aquest 2020 ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, com a veu parlada.

Serà la única de les vuit actuacions que integren el Festival 2020 (El nus la flor en serà la quarta, entrant al seu particular equador) que no es farà en dilluns, essent aquesta en col·laboració amb la festa de la poesia a Menorca que és Illanvers, on, el dissabte 8 d’agost vespre a La Mola, hi prendrà part de forma individual Enric Casasses amb una selecció de nous poemes.

El nus la flor, així, sense comes ni cap mena de conjunció (“per posar en igualtat a les dues paraules, que d’aquesta manera n’és una de sola: el nus que ho relliga tot i la flor com a símbol de continuació de la vida, essent com és també l’òrgan sexual de les plantes”, assegura Enric Casasses) va ser primer tota una sèrie d’idees, visions i intuïcions, amb els seus corresponents dibuixos, que Casasses va escriure durant tres anys a la llibreta que sempre sol dur damunt per apuntar les idees al moment en què surten.

El poemari, amb uns 200 poemes inèdits i que entre d’altres ha rebut el premi de la Crítica Catalana de Poesia 2019 i el premi Lletra d’Or al millor llibre publicat en llengua catalana 2018, també després es va convertir en un llibre-CD i en un espectacle poètic-musical, un cicle-recital que en realitat és, en paraules del poeta, “una suite amb veu i piano amb músiques de Daniel Ariño sobre poemes meus”.

Segons l’autor, el llibre “és un moment vital d’uns pocs anys convertit en visió global de tot, és un ‘poema del món’ que va agafant totes les formes i tons i estats d’ànim… i tan aviat parla de l’amor o relació íntima, com de la natura i la ciutat, i es planteja les preguntes filosòfiques i metafísiques, i fa assaig i crítica i sàtira i sarcasme de les coses i de les opinions literàries i vitals, i per açò té forma de vers, de poesia en prosa, a vegades d’assaig, d’aforisme també molt, i gairebé també de petites narracions”.

Dels 200 poemes, i després d’una primera tria de 80, en van quedar 43, que són les peces que formen el cicle poètic-musical que fou musicat i ordenat pel pianista, compositor i improvisador de formació clàssica Daniel Ariño per a l’espectacle El nus la flor: 21 dits per una veu cantada sobre piano (amb la cantant Maria Mauri, que combina la seva activitat professional amb la veu, pianista i directora de corals amb l’estudi de la direcció coral i orquestral a l’ESMUC) i altres 22 que són en veu parlada (la d’Enric Casasses) també acompanyada de piano.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *