Amics del Museu de Menorca reprèn les excavacions arqueològiques a Torre d’en Galmés

Torre d’en Galmés (Alaior) és un dels poblats talaiòtics més grans de les illes Balears, i un element central de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni de la Humanitat. Per aquest motiu, any rere any, aquest jaciment rep desenes de milers de visitants.

D’ençà de la dècada dels 90, l’associació d’Amics del Museu de Menorca desenvolupa tasques d’investigació, posada en valor i divulgació sobre la prehistòria de Menorca, i sens dubte Torre d’en Galmés és un dels jaciments on més s’ha treballat.

Codirigeixen la intervenció els arqueòlegs Borja Corral i Carlos de Salort. Les tasques de restauració són a càrrec dels restauradors-conservadors Francesc Isbert i Cecília Ligero. Participen en el projecte estudiants i graduats de diferents universitats d’Espanya i voluntaris de Menorca. Concretament enguany s’ha comptat amb 10 estudiants i graduats de les Universitats Autònoma de Barcelona i de Madrid. També amb voluntaris de Menorca. Totes les feines s’estan realitzant seguint les “recomanacions d’actuació per a excavacions arqueológiques a Menorca a causa de la crisi sanitària de la COVID-19”.

La campanya es divideix en dues fases: tres setmanes d’excavació al jaciment entre els dies 21 de juliol i 10 d’agost; i feines de laboratori arqueològic i de restauració-conservació durant el mes d’agost al local de l’associació a Maó.

A llarg termini, l’excavació que va començar l’any passat al sector nord del poblat, pretén descobrir l’antiguitat i la funcionalitat d’un conjunt d’estructures de la part alta, molt a prop dels talaiots i que, possiblement, es correspon a la més antiga. Així durant aquestes tres setmanes s’ha començat per despedregar una primera estructura de planta de tendència circular que aparentment sembla ser una casa talaiòtica amb un portal clarament situat a l’est -cosa poc habitual en les cases talaiòtiques conegudes-. Recordem que si bé es coneix força bé com eren les cases del talaiòtic final o postalaiòtic (500-123 aC) gràcies a diferents intervencions arqueològiques a la part baixa de Torre d’en Galmés, no sabem pràcticament res sobre les cases anteriors a aquest període.

Aquest projecte és possible gràcies al finançament del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament d’Alaior i els socis de l’associació d’Amics del Museu de Menorca. Compta amb el suport científic de la Boston University, el Royal Institute for Cultural Heritage de Bèlgica, l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, l’empresa de topografia TANIT SL.

També hi col·laboren l’Ajuntament de Maó, la Fundació Foment del Turisme de Menorca, el Museu de Menorca, INJOVE, Menorca Foto, menjars preparats La Paella, Rótulos Ornaque, el Consell Escolar de Menorca que participa durant el mes d’agost amb el programa «Un estiu per créixer».

Dijous dia 13 d’agost a les 19.00 hores està prevista una jornada de portes obertes per a mostrar i explicar a tothom com ha anat la intervenció.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.