Polaris Menorca apropa el patrimoni celeste a la societat menorquina i als seus visitants Per Mary Moro

El Javier Ares va arribar a Menorca al 2009 i des de llavors el seu compromís i amor a la nostra illa ha estat ben palès. Ares fou conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera i l’impulsor de la definició de Menorca com a destí turístic Starlight, que finalment ha acabat obtenint el reconeixement de Reserva Starlight. Ell mateix defineix Polaris Menorca, l’actual projecte en el que es troba embarcat, com una extensió de la seva persona.

  • Com es decideix un gallec nòmada com tu, que des de ben jove s’ha dedicat a viatjar per tot el món, conviure amb diferents tribus, navegar durant anys i treballar per a Greenpeace International a establir-se a Menorca?
  • Jo anava molt per feina amb Greenpeace a Mallorca i em va sortir la possibilitat de fer un curs de ioga a Ananda, on també vaig coincidir amb la que actualment és la meva parella i mare de la meva filla. Després d’aquest primer tast, durant uns mesos va haver-hi una espècie de transició, amb un peu aquí i allà, però finalment va ser per voluntat pròpia que vaig decidir instal·lar-me definitivament a Menorca, crear una família i dedicar-me a conèixer i gaudir de l’illa en profunditat. El canvi va ser gran i molts familiars i amics em deien que si estava segur…
  • Activista, professor de ioga i meditació, acupuntor, actor, escriptor, navegant, explorador, polític… I, actualment, fundador i director Guia Starlight amb un projecte molt personal anomenat Polaris Menorca.
  • Sí, Polaris Menorca ha estat creada amb la idea de ser una extensió de la meva trajectòria vital marcada, com tu has dit, per l’exploració i la navegació. Una extensió de la meva persona: em moc per passió, per gust. Clar que vull viure d’això, però no ho faig com un negoci. La idea original era treballar en la mar, amb un llaüt tradicional amb vela llatina, però la pandèmia ha fet que aquesta vessant quedi en standby.
  • Què fa que el cel de Menorca sigui tan especial?
  • La situació de Menorca dins el Mediterrani és clau: al nord de les Balears i ben al mig del Mediterrani, ideal per a la observació astronòmica. Jo quan vaig arribar-hi em posava les mans al cap, em donava la sensació que la gent d’aquí no era prou conscient de l’entorn tan meravellós en el que ens trobem. És un cel únic, quasi, a nivell europeu. El nostre propòsit amb Polaris és apropar el patrimoni celeste a la societat menorquina i als seus visitants però dins el redescobriment de la idiosincràsia de la cultura menorquina i contribuir a omplir de contingut la Reserva de la Biosfera. Col·laborar en la protecció del cel nocturn, difondre l’astronomia –i la navegació en un futur-.

  • La base de Polaris està a La Vall, però feu sessions per tota la illa amb propostes ben diferents, són necessaris coneixements d’astronomia per a gaudir-ne plenament?
  • Tenim la base dins la finca d’Algaiarens a La Vall, espai únic a Menorca ideal per caminar i que té un dels cels més foscos de Menorca, és zona 1, però no és la única localització on realitzem les sessions d’astronomia. Qualsevol indret dins la natura, mitja hora abans del vespre és perfecte i no són necessaris coneixements previs. Són activitats molt personalitzades, adaptades a qui les contracta; es tracta d’observar el cel, navegar per les constel·lacions, sentir-nos part, fer un tast i despertar les ganes de més.
  • A la vostra web polarismenorca.com es poden consultar les diferents activitats i sessions que oferiu habitualment, totes són molt atractives: hi ha des de sessions en petit grup, fins a compartides i combinades. Ens expliques una mica?
  • Nosaltres treballem a tres nivells. Durant tot l’any tenim activitats enfocades en el menorquí, amb les que volem divulgar la ciència astronòmica, compartir la nostra passió i coneixements: fent tallers, cursos…

Un altre nivell seria el dels mesos d’estiu durant els quals, evidentment, són activitats una mica més enfocades en el que es pot anomenar com a astroturisme: dirigides a visitants de temporada, ja que el menorquí està més ocupat, treballant. I poden ser personalitzades, en un grup reduït, famílies, parelles, grups d’amics que es reuneixen a casa seva i nosaltres hi anem, hotels que ofereixen aquesta activitat als clients, o tiquet compartit, on coneixes a gent i comparteixes aquesta bonica i enriquidora experiència. El tercer nivell en el que treballem són les sinergies o col·laboracions: en tenim amb Binissués –amb sopars temàtics, a un indret preciós i fosc, òptim per a realitzar l’activitat astronòmica un cop arribada l’hora màgica-, amb Son Àngel fem sortides a cavall que els fiets gaudeixen molt i després observem el cel i en parlem.

Menorca és tan rica en indrets, els dimecres hi ha sessions fixes a La Vall, hem fet a Cavalleria, a la platja, a Maó sortint amb catamarà.

Com veieu varien en contingut, temps i format i poden ser amb o sense telescopis, va molt segons el que la persona vol.

 

Escoltar el Javier, observar-lo i veure la lluentor en els seus ulls és realment contagiós; un veritable plaer sentir-lo parlar i compartir els seus amplis coneixements i la seva passió pel nostre patrimoni. Amb ell hi col·laboren la Nuria Galarza, educadora ambiental i monitora Starlight i l’Edu López, també monitor Starlight i molt compromès amb l’associacionisme menorquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.