Talaiot Estudios mostra Menorca des de l’aire… i des de terra Per Itziar Lecea

Diuen en Miquel Pont i n’Aleix Pinadella que són dos “catalans infiltrats”. Però es coneixen Menorca pam a pam, i des de l’aire. Formats en Comunicació Audiovisual, van decidir fa uns mesos muntar una productora a l’illa, amb el component diferenciador de les imatges aèries que capten amb el seu dron. Des d’aquesta setmana podrem veure a través dels seus ulls -o els de la seva càmera- la nostra illa des de dalt. Ells són Talaiot Estudios.

Quant de temps fa que rodeu a Menorca com a Talaiot Estudios?

Aleix: Vam començar amb la pandèmia, tot i que crec que ens ha beneficiat, perquè hem pogut obrir mercat amb diferents sectors. I ara ens estem especialitzant en documental i reportatge. En Miquel s’encarrega més del dron i aquí és on està el lligam amb El Iris, amb el qual comencem a col·laborar.

Però abans ja existia Menorca Dron, que eren els serveis que oferia en Miquel.

Miquel: Sí, primer vaig començar a fer feines amb el dron, sota el nom de Menorca Dron. I l’any passat va venir a l’illa una persona invident, n’Isaac, que va fer la volta a l’illa en caiac. Aquella va ser la primera feina que vam fer junts i des del principi. Així va ser com vam començar a ajuntar les dues maneres de rodar: l’aèria, amb el dron, i la convencional des de terra. Allà ens vam adonar que la paraula dron ens podia limitar, i vam decidir muntar Talaiot Estudios.

Per què vau triar el nom de Talaiot?

Volíem un nom que estigués relacionat amb Menorca, però que tampoc ens limités a l’illa si volem sortir a fer coses fora. La paraula Talaiot, dintre del que cap, és de Menorca, però pot ser qualsevol cosa. Ens inspira d’on sortim i d’on creixem, que és l’illa.

És complicat fer rodatges amb dron a causa dels permisos?

Miquel: Estem intentant tenir el permís per volar a la zona de Maó. El problema del vol amb el dron són els espais aeris protegits o restringits. En aquests moments estem en tràmits per poder obtenir el permís i tenir contacte directe amb la torre de control de l’aeroport. Ara ja som radiofonistes professionals, per tant, la feina gran ja la tenim feta. En realitat, la gravació aèria la podem fer ja a qualsevol punt de l’illa llevat de la zona restringida de pas d’avions i també dels nuclis urbans, on està prohibit. El que fem quan gravem nuclis urbans és rodar des de fora del nucli. A més, també tenim la zona d’Es Mercadal, on l’IBANAT ha oficialitzat l’heliport pel seu helicòpter, per la qual cosa ens hem de coordinar també amb ells quan volem en aquesta àrea. La llicència que demanem ara i que pot tardar uns pocs mesos, és per volar sobre aeroport, nucli urbà i persones.

Macarella i Macarelleta. Foto: Talaiot Studios@ prohibida la seva reproducció.

Per què vau triar el dron com a eina de feina per rodatges?

Aleix: El dron és un molt bon substitut d’un munt d’equipament cinematogràfic, com poden ser grues o tràvelings, que a Menorca no es troben. I a més s’abarateixen un munt els costos del rodatge.

Miquel: Volem arribar a donar un servei com es podria donar a qualsevol lloc de la península sense dependre d’equipaments exteriors. I volem donar un servei integral: des de la idea, al guió, la gravació, la postproducció, etc. Fins i tot intentem fer una mica de difusió.

Què heu rodat, fins ara?

Miquel: Hem tocat tants sectors molt diferents. Des d’una empresa de telecomunicacions a un bar de vermuts. Està clar que hi ha temes que ens fan més il·lusió, però tenim la sort de fer coses molt variades, el que ens enriqueix un munt, perquè t’has de reinventar constantment.

Aleix: A Barcelona ens hauríem especialitzat més, perquè allà hi ha molta més competència. D’alguna manera, ens agrada que hi hagi altres empreses del sector. Primera perquè vol dir que hi ha demanda d’audiovisual a l’illa. I per l’altra, perquè també ens obliguem a nosaltres mateixos a millorar.

Macarelleta. Foto: Talaiot Estudios©. Prohibida la seva reproducció.

Què heu descobert de Menorca a ull de pardal?

Miquel: Jo he descobert des del minut zero que tots aquells racons que veus des de terra quan vas a passejar es veuen amb uns altres ulls quan saps com són des de l’aire. I també que el fons marí té molt més del que es pot veure des de la costa o des d’una barca. Tot el litoral és espectacular. Si comences a volar amb el dron, pots treure una hora de vídeo d’una sola platja. Això no passa per tot.

Aleix: Des del meu punt de vista, i amb l’experiència que he agafat viatjant pel món, puc assegurar que no ens adonem que Menorca no té res a envejar a Austràlia, Nova Zelanda, Filipines… Fins i tot et diria que és millor com a entorn, qualitat de vida, slow life. Té tots els components per dir “em quedo a viure aquí”. Lo únic que es troba a faltar és una mica d’altura perquè no hi ha muntanya. Però és espectacular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.