Tornen els tallers de marès a Líthica, més familiars que mai Per Itziar Lecea

Fa gairebé uns 20 any que l’escultura i gestora de Líthica, Laetitia Lara, imparteix al bell mig de la pedrera uns tallers de marès. Com a ella li agrada dir, aquests moments no són només per aprendre, sinó per entrar en connexió amb la pedra, amb l’essència del material i tot el que pot oferir des d’un punt de vista artístic i humà. Enguany, s’han sumat als tallers d’adults una activitat enfocada a famílies, que es realitza a un espai fora de les pedreres però dintre del mateix recinte de Líthica.

Gairebé 20 anys de tallers de marès a Líthica

El gran avantatge que han tingut a Líthica durant aquest estiu és que, al ser un espai obert, les restriccions a causa de la Covid-19 gairebé no s’han notat. “L’únic que feim és posar-nos les mascaretes quan estem una mica més a prop els uns dels altres, però per la resta podem seguir fent els tallers com cada any”, diu Lara. A més, remarca que als tallers per adults que ella imparteix cada segona quinzena d’agost, la distància ja és prou gran entre alumnes. “El treball de la pedra ha de ser lliure i ja al tenir tant d’espai, ja fem d’estar còmodes i ben separats els uns dels altres. No només enguany, sinó cada estiu”, diu l’escultora. Amb un màxim de 8 alumnes, Lara comenta que el treball de la pedra és una forma de connectar amb l’ofici ancestral del picapedrer. “El que més m’agrada d’aquests tallers d’agost és la connexió que els alumnes creen amb l’entorn. Poder compartir un espai com és la pedrera amb ells, és un moment màgic.”

Enguany, els tallers s’inicien el pròxim dilluns 17, en horari de 8:30 a 11h del matí. “M’agradaria fins i tot poder-lo començar més prest, perquè a l’agost fa molta calor i estaria bé aprofitar la fresca de matinada. Però no tothom és tan dematiner!”, comenta Lara. Pel que fa al tipus d’alumnes que s’apunten als seus tallers, diu que l’ha sorpresa en els darrers anys com alguns menorquins s’han animat a participar de l’activitat. I, de pas, han descobert l’espai de Líthica. “És curiós com algunes persones arriben a Líthica a través dels tallers i coneixen l’espai, essent de l’illa. És una manera més que tenim d’obrir la pedrera a tot tipus de públic.”

Pel que fa als coneixements que s’han de tenir per realitzar el taller, na Laetitia diu que no es tanquen les portes a ningú. “Qualsevol pot venir als tallers, encara que no hagi treballat mai amb escultura o amb marès. Normalment emprem la primera setmana de la quinzena per familiaritzar-nos amb les eines i el material. El marès és una pedra especial, molt fàcilment manipulable perquè és molt tova. Però a la vegada també té una fragilitat que s’ha de captar, s’ha d’aprendre a escoltar què necessita el cantó amb el qual es treballa.” Els alumnes que s’apunten durant les hores del matí, tenen també l’oportunitat de seguir treballant l’escultura durant totes les hores en què Líthica roman oberta al públic. “L’art de l’escultura vol moltes hores, per açò és important que, si un alumne vol aprofundir en la seva feina en hores de fora del taller, ho pugui fer”.

Lara comenta que solen fer feina amb mitges rodones, una mida específica de pedra que permet fer baixos relleus o piques. “Però a vegades s’apunta algú de caire professional que vol una peça més gran. És el moment en què anem a la pedrera del costat i li tallen el cantó que necessita. D’aquesta manera connectam la tradició de la pedrera amb la feina artística de l’escultor”, comenta.

De fet, artistes consolidats com Paca Florit, Zulema Bagur o Núria Romàn també han passat pels tallers de marès a Líthica. “M’agrada molt veure l’evolució d’alguns dels artistes que passen pel taller, perquè n’hi ha que descobreixen una vocació que tenien amagada”. Escultors professionals d’arreu d’Europa també s’atraquen a Líthica durant les dues darreres setmanes d’agost.

Els tallers familiars, la novetat de 2020

La diversitat de públic que arriba als seus tallers ha fet que enguany s’obrís una nova activitat. Es tracta dels tallers familiars, que han sorgit per la demanda d’un públic més jove que demanava poder apuntar-se al taller d’adults. “Altres anys m’ha passat que venien persones que tenien ganes de dur els seus fills a fer l’activitat”, comenta Lara. Però tant el format com la formació, s’havien d’adaptar al públic. “Els tallers familiars, que imparteix Gemma Jofre, han estat com una evolució orgànica dels adults”, comenta l’escultora, qui va ser professora de Jofre. “Són tallers amb un altre enfocament, més didàctic, lúdic i pràctic, en el qual fomentam les relacions entre els adults i els infants que s’apunten. És una manera de passar una estona en família aprenent una nova habilitat i participant tots junts del procés creatiu”.

Els tallers familiars s’imparteixen també els dijous, en horari de 9.30 a 12h pel matí, i de 18h a 20:30h els capvespres. I ja s’han fet durant el mes de juliol, rebent una bona acollida. “L’avantatge dels tallers familiars és que no demanden una dedicació tan gran com el dels adults, als quals recomano venir un mínim d’una setmana per realment aprendre alguna cosa i treure profit de la formació”, diu Lara. Així, els ha passat ja durant el juliol que famílies que al matí han fet la visita a Líthica, s’han apuntat al taller familiar del mateix capvespre.

Per apuntar-se a qualsevol del dos tallers, es pot enviar un correu electrònic a shostal@lithica.es o reservar plaça al telèfon 971 481578.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.