Els Romanents de l’Ajuntament de Ciutadella Opinió Grup Municipal PSOE - Ciutadella

L’Ajuntament de Ciutadella ha arrossegat durant molts anys grans despeses de decisions i de la nefasta gestió en matèria de compra i venda de terrenys públics d’alguns equips de govern que ja ens queden llunyans en la memòria col·lectiva, però no en la judicial… A l’any 2020 podem dir que l’Ajuntament es troba en una situació sanejada i amb capacitat de generar estalvi amb els superàvits d’anys successius que, de forma acumulada, suma a data d’avui un romanent de tresoreria de 21 milions d’euros, equiparable al 60% de l’actual pressupost. Conclusió: parlam d’un estalvi important que procedeix de l’acumulació durant varis anys de partides pressupostades que finalment no s’han gastat o del resultat d’uns ingressos superiors als previstos i que, una vegada liquidats els pressupostos de cada any, resulta un tancament positiu que es va acumulant en forma d’estalvi. Val a dir que, els pressupostos de les administracions públiques, finançats amb els doblers i l’esforç de tots, es formulen per ser utilitzats en benefici comú en forma de serveis i infraestructures. No tenen com a objectiu l’estalvi sinó precisament la despesa per cobrir les necessitats col·lectives i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Una dada important a tenir en compte és que, a hores d’ara, aquests doblers estalviats per l’Ajuntament de Ciutadella, generen interessos negatius, és a dir, hem de pagar per tenir aquests romanents immobilitzats als bancs. Es preveu que durant aquest any 2020 ens costarà tenir aquests estalvis al banc més de 30.000 €. Segur que un destí millor els podríem trobar.

Des del PSOE sempre hem defensat la necessitat d’establir canvis normatius per fer possible la utilització d’aquests romanents, així ho hem expressat en forma d’acords a diferents administracions. Tot i la impossibilitat d’aprovar els pressupostos estatals, el Govern de Pedro Sánchez ha continuat donant llum verda a l’execució d’Inversions Financerament Sostenibles amb càrrec al superàvit, i darrerament en motiu de les dificultats per mor de la COVID-19, s’han flexibilitzat alguns punts de la normativa i s’han obert algunes línies de despesa que abans no eren possibles:

– El destí de les Inversions Financerament Sostenibles pot ser molt divers: enllumenat públic, protecció i millora del mediambient, recollida, eliminació i tractament de residus, sanejament públic, abastiment d’aigua potable, etc. Preferiblement aquestes inversions s’han d’executar dins l’any en que s’acorden, tot i que si hi queda una part pendent existeix la possibilitat d’acabar-se dins l’any següent a càrrec del romanent de tresoreria. L’Ajuntament de Ciutadella durant aquests anys no ha utilitzat aquesta possiblitat.

– Una altra línia amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de col·lectius vulnerables va ser el Real Decret-Llei 8/2020 de 17 de març, de mesures urgents i extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19, que va possibilità a les corporacions locals destinar el 20% del romanent per prestacions d’atenció primària i atenció a la dependència. Atenent a aquesta possibilitat l’Ajuntament de Ciutadella va incorporar 700.000€ al pressupost vigent.

– Per una altra banda, el Real Decret-Llei 23/2020, de 23 de juny, per la que s’aproven mesures en matèria d’energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica, ha permès que les entitats locals destinessin fins un 7% del superàvit per a finançar despeses de vehicles elèctrics o amb etiqueta ambiental CERO o ECO i en infraestructures de recàrrega per a l’ús de vehicles adquirits destinats al serveis de recollida, eliminació i tractament de residus, seguretat i ordre públic, protecció civil i transport de viatgers.

En definitiva, fins al moment s’han adoptat mesures per a la utilització del superàvit, uns ajuntaments les han utilitzades i altres han optat per acumular-lo fins el punt de generar despesa com passa a l’Ajuntament de Ciutadella.

Ara passam uns moments molt difícils, una crisi sanitària que ens ha derivat en una crisi social i econòmica sense precedents. El Govern de l’Estat, el Govern de les Illes Balears, Consells Insulars i Ajuntaments han treballat de forma coordinada per obrir el paraigua de la protecció sanitària, social i econòmica: Amb polítiques de reforçament de la sanitat pública, cobertura a famílies, treballadors i empreses en diferents línies, garanties per a les persones sense recursos com l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, complementària a la Renda Social Garantia ja aprovada la passada legislatura a les Illes Balears i totes elles amb l’objectiu de que aquesta crisi no deixi ningú endarrere. És precisament aquest objectiu de la protecció social, sufragat en gran part pel Govern de l’Estat, el que ens obliga a treballar des de la cooperació i solidaritat social i mai des d’una perspectiva localista i individualista.

Per aquest motiu des del PSOE Ciutadella considerem que s’han d’avaluar els pros i contres, en detall i transparència, respecte la incorporació dels romanents de l’Ajuntament de Ciutadella a les línies propostes al Real Decret-Llei 27/2020, de 4 d’agost, de mesures financeres de caràcter extraordinari i urgent, aplicables a les entitats locals. És necessari projectar i planificar polítiques de futur distribuint els romanents en els propers anys per a despesa social i inversions necessàries. A més, acollir-nos a aquest Real Decret-llei significaria passar de pagar per haver acumulat aquests doblers als bancs a rebre un rendiment positiu del 35% a fons perdut, el que sembla que podria significar que Ciutadella disposàs de mínim 5 milions d’euros extra i de la totalitat del romanent fraccionat en 10 o 15 anys com a despesa no financera, assegurant-se la disponibilitat de partides pressupostàries per fer front a les inversions que necessita el municipi.

Per acabar, val a dir que els romanents de tresoreria, com a “estalvis dels veïns” són resultat d’una Llei Montoro que va impossibilitar als ajuntaments anar invertint els romanents positius provocant  la seva acumulació. Ara, s’obre una altre via per poder moure els romanents, decisió que serà voluntària per cada administració local des de la seva autonomia. Decidir seguir acumulant els romanents o invertir-los en les diferents línies que ha habilitat l’Estat ha de ser una decisió compartida, argumentada i amb l’objectiu d’acollir-se a la millor fórmula possible, des de la solidaritat i amb l’objectiu de donar una resposta planificada a les necessitats de les ciutadellenques i ciutadellencs.

PSOE Ciutadella

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.