La nota de tall per entrar a la universitat puja més d’un 15% a Balears i perjudica els alumnes més brillants Per Itziar Lecea

N’Aina Cladera és una estudiant de l’IES Maria Àngels Cardona que ha obtingut un 12,44 sobre 14 de mitja de Batxiller i la Prova d’Accés a la Universitat. Una nota, podríem dir brillant, que es veu ratificada per la matrícula d’honor que li van atorgar des del centre. La il·lusió de n’Aina és fer Medicina. Però amb un expedient així de brillant, no ha entrat a cap universitat. I l’any passat, amb aquesta nota, hauria entrat a la UIB, centre on volia fer els seus estudis, i a vuit universitats més de l’Estat. La perplexitat dels alumnes amb notes brillants, com és el cas de n’Aina, és gran. La raó: les notes de Batxiller i la Prova d’Accés a la Universitat també han patit la Covid-19, s’han inflamat i han deixat a l’UCI als alumnes més preparats.

Tenir plaça assegurada i quedar fora, el cas de n’Aina Cladera

N’Aina vol fer psiquiatria, una especialitat de Medicina. Durant els dos anys de Batxiller ha fet molta feina, que s’ha vist recompensada amb una nota de 9,37 sobre 10. A l’IES Maria Àngels Cardona, de la qual és alumna, li han concedit una matrícula d’honor de les tres que poden repartir. Ho tenia tot per poder començar la carrera al setembre amb relativa normalitat, dintre de la situació excepcional que vivim.

Cladera assegura que quan va veure la seva mitjana de 12,442, va quedar contenta. “En general, crec que els exàmens els vaig fer prou bé. Només crec que d’anglès la nota és més baixa del què esperava, però no he reclamat per por que em baixin la mitjana”, diu.

“Però quan vaig veure la nota de tall de la UIB, que és un 13,1 a Medicina, vaig quedar en xoc. Amb la meva mitja, un 12,44 l’any passat hauria tingut plaça a la UIB i a altres vuit universitats. Enguany, he pogut entrar a la setena opció de la llista que vaig triar, que és la Pompeu Fabra, i a Biologia Humana, no Medicina. Però em sembla increïble que la nota de Medicina de la UIB s’hagi posat al nivell de la Universitat de Barcelona, on sempre és molt més alta. Ara tenc molts dubtes de què fer. Si optar per la Pompeu i matricular-me a Biologia Humana o esperar a veure si puc entrar a la UIB, on estic a la posició 316 de la llista d’espera”, comenta la jove ciutadellenca.

Davant d’un panorama que l’ha desanimat -i assegura no ser l’única-, fa les següents reflexions: “Sabíem que les notes de tall pujarien, però no fins a aquest nivell. Crec que hi ha comunitats autònomes on la selectivitat ha estat molt més fàcil que a Balears. Per exemple, a Andalusia, l’examen d’Història és tipus test, mentre que noltros hem hagut de respondre preguntes a desenvolupar. I estic gairebé segura que s’han inflat notes de batxiller”.

Gairebé 1.000 alumnes més es presenten a Selectivitat respecte de l’any passat

Amb les dades a la mà, podem entreveure que hi ha hagut un desfalc important de nombres. Començant pels alumnes que s’han presentat: el 2019, van ser 3.639. Enguany, 4.618 alumnes. Al volum d’alumnes, es suma que les notes mitges també han pujat: la nota mitjana d’expedient va ser el 2019 de 7,40, mentre que enguany ha estat de 7,40 (ha quedat igual, amb molts més alumnes); la mitjana de la Prova d’Accés va ser l’any passat de 5,840, mentre que enguany està per damunt, amb un 6,053. Passa el mateix amb la nota mitjana d’accés, que el 2019 era de 6,919 i enguany és de 7,061.

Com és possible que, amb gairebé 1.000 alumnes més, les notes hagin pujat? Són tots aquests alumnes molt brillants i han fet pujar la nota?

Pel director de l’IES Josep Maria Quadrado, Miquel Àngel Casanovas, la clau està en aquest gran augment d’alumnes que s’han presentat a Selectivitat. “Enguany s’ha apuntat molta més gent que, segurament, l’any passat ni ho haurien provat perquè no haurien aprovat Batxiller o no s’haurien atrevit a presentar-se. És molt possible que, alumnes que han aprovat enguany, l’any passat haguessin suspès. Una altra dada important és la nota mitjana de Batxiller, que és superior a l’any passat, i amb més alumnes, el que és un poc contrasentit. Açò ens indica que, possiblement, la nota mitjana està inflada.”

S’ha de tenir en compte que, a causa de la pandèmia, el darrer trimestre escolar s’ha fet a casa. I el director comenta que és possible que hi hagi centres on els aprovats generals hagin contribuït a aquesta pujada de la nota mitjana de Batxiller. “Entenc que no s’ha volgut perjudicar els alumnes amb el període del confinament. Però una cosa és no perjudicar i una altra és inflar les notes. La sensació és de què s’ha optat, a segons quins centres, per l’aprovat general, el que ha causat aquest gran augment d’alumnes presentats a Selectivitat”.

Segons comenta Casasnovas “pels que tenien notes discretes, els hi ha anat bé, perquè han vist com treien millor del què esperaven. Però pels alumnes brillants, els que han fet molta feina durant tot el Batxiller perquè sabien que necessitaven una nota alta, els ha perjudicat molt”, assegura.

Un sistema que ha posat en evidència les seves pròpies mancances

La directora de l’IES Maria Àngels Cardona, Maria Josep Rabassa, afegeix que “el que és injust és el sistema de cribratge per entrar. Estan demanant als al·lots, en un any durant el qual han passat per un moment molt difícil, demostrar les seves capacitats, habilitats i talents en una prova que és memorística. El sistema, atesa la situació, ha accentuat aquesta manca d’apreciació del que realment és capaç un alumne. I enguany, aquestes mancances s’han agreujat moltíssim”.

Per Rabassa, “la competència per entrar a la UIB enguany ha estat ferotge, amb el sobre esforç que estan fent les famílies per poder enviar als seus fills i filles a estudiar fora. Tots sabem que les notes de tall pugen i davallen en funció de l’oferta i la demanda. Però l’augment tan acusat d’aquest curs ha fet que fos molt difícil entrar a segons quins estudis”.

Pel que fa a la situació de les alumnes amb matrícula d’honor del seu centre, lamenta moltes situacions com la de n’Aina, que fa extensible a totes. “Són al·lotes que han fet una carrera de fons durant dos anys de batxiller, sempre amb l’ombra d’una nota de tall ja molt alta, pel tipus d’estudis que han triat. I el sistema les obliga a demostrar el que valen amb una prova que es fa en pocs dies, i que suposa un 40% d’un esforç de dos anys. És un problema greu, que sempre està subjacent, que surt de tant en tant a la palestra. Però que mai s’ha afrontat com caldria”.

Rabassa també és molt crítica amb l’autonomia que la Conselleria dona als centres ens alguns aspectes. “Segons què i quan convé, s’atribueix a l’autonomia de centre. I segons què, no. Amb la part econòmica ens fan un control molt exhaustiu des de la Conselleria. O el nombre de matrícules d’honor que es donen per centre, que va en funció del nombre d’alumnes i no de la realitat dels expedients. Així tenim que al Cardona només podem donar 3 matrícules d’honor. I al Quadrado en poden donar fins a cinc perquè hi ha més alumnes. Però per coses importants, com són les notes, cada centre ho ha fet com pensava més just pels alumnes”.

La por a baixar nota és un altre factor que està perjudicant els alumnes amb millors expedients. “Sé d’al·lots que no s’atreveixen a reclamar la revisió de la Prova d’Accés a la Universitat per por que els baixin la nota. Quan potser es mereixerien una revisió a l’alça, perquè la correcció també és molt subjectiva. Baix el meu punt de vista, és una prova molt poc representativa”.

One Comment on “La nota de tall per entrar a la universitat puja més d’un 15% a Balears i perjudica els alumnes més brillants Per Itziar Lecea  1. AMIC - Associació Mitjans Informació i Comunicació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *