Actes 8 Març

Seleccionades les 4 peces artístiques que representaran Menorca al ‘Local Food Gift Challenge 2020’

Menorca participarà el pròxim mes de setembre al ‘Local Food Gift Challenge 2020’ en el marc de la nostra declaració com a Regió de Gastronomia 2022 de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest certamen, d’àmbit internacional, i que tindrà lloc durant el mes de setembre a Finlàndia, pretén donar suport als petits productors artesans locals.

Amb la finalitat de seleccionar quatre peces úniques i singulars que representin Menorca al ‘Local Food Gift Challenge 2020’, la Fundació Foment del Turisme de Menorca, a través del Centre Artesanal de Menorca, obrí una convocatòria per tal que els artesans puguin presentar les seves creacions artístiques.

Les peces artístiques presentades havien de destacar per la seva excepcionalitat, la seva funcionalitat, i el seu valor simbòlic. Al mateix temps, havien de complir amb els criteris marcats per l’IGCAT dins la categoria d’estris o utensilis de cuina o altres objectes relacionats amb les tradicions culinàries locals. Aquests criteris tenen en compte que la peça sigui reproduïble per a la seva fabricació i adequada per a la seva comercialització; que la seva producció sigui local; i que estigui fabricada amb matèries primeres d’origen local.

Així, en total, es van presentar 9 peces, de 7 autors diferents, de les quals ha destacat la seva originalitat i qualitat. Les peces guanyadores han resultat ser:

– ‘Talla coques’. Autora: Sílvia Vivó Caules

– ‘Arracades motlle pastisset’. Autora: Núria Deyà Molina

– ‘Cavall de formatjar’. Autor: Ovidi Pons Triay

– ‘Post de tallar embotits’. Autor: Toni Casalí Sintes

Tot i que la resta de les peces no es podran presentar a Finlàndia, la comissió va valorar la possibilitat d’incloure les 9 peces en el catàleg De Seny. Aquest fet permetrà que es puguin comercialitzar a través de la botiga del Centre Artesanal de Menorca i, en cas que sigui possible, als recintes, monuments i oficines de turisme que gestiona la Fundació Foment del Turisme de Menorca.

Food Film Menu
La Fundació Foment del Turisme també ha preparat 3 vídeos per tal de poder participar en el ‘Food Film Menu’ organitzat per l’IGCAT a Brussel·les. Aquest concurs té com a finalitat conscienciar sobre la importància de la diversitat cultural i gastronòmica local, així com també mostrar el seu paper en el canvi climàtic i en la millora del benestar social a través de peces audiovisuals.

En concret, Menorca participarà en tres categories:

– Experiències gastronòmiques per als visitants amb la peça audiovisual: ‘La cuina de Sant Joan’

– Rutes històriques de gastronomia amb la peça: ‘La ruta de la salsa mahonesa’

– Entorn, paisatge i gastronomia amb la peça: ‘Apicultura i camamil·la’

Tots els vídeos que participin en aquest esdeveniment seran projectats a diferents festivals de cinema de les 14 regions de gastronomia de l’IGCAT i es promocionaran a través de les plataformes digitals de l’IGCAT.

Els guanyadors d’aquest concurs, un per cada categoria, seran seleccionats dins el mes de setembre i es donarà a conèixer en un acte organitzat a Brussel·les a finals del 2020. El públic assistent podrà escollir el millor vídeo.

Segment Estratègic de Gastronomia
La participació de Menorca en els dos concursos, el Local Food Gift Challenge i el Food Film Menu, forma part de les accions de suport a la Menorca Regió Gastronòmica incloses en el Pla d’Acció 2020 del Segment Estratègic de Gastronomia i s’ha comptat amb el seu suport econòmic.

Cal recordar que els Segments Estratègics Turístics són aliances que es constitueixen entre prestadors de serveis i institucions públiques per a desenvolupar productes turístics amb valor afegit. Es plantegen com a meses de feina públic-privades on poder definir estratègies i planificar accions que permetin millorar la competitivitat turística de les Illes Balears.
En total, atenent a les fortaleses de les quatre illes i les tendències del mercat, l’AETIB, els consells insulars i els diferents sectors empresarials de l’arxipèlag han impulsat la creació dels següents SETs: gastronomia, turisme actiu, cultura, ecoturisme, turisme esportiu, salut, luxe i MICE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.