El Govern anuncia noves restriccions per frenar la propagació de la COVID-19 L’ús de la mascareta passarà a ser obligatori en els centres de treball i les reunions familiars i socials es limiten a un màxim de 10 persones

Les Balears aplicaran noves mesures restrictives per tal de frenar la propagació de la COVID-19. Així ho ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió que ha mantingut amb els presidents dels consells insulars i amb responsables de la FELIB i de l’Ajuntament de Palma per compartir diversos aspectes relacionats amb el control de la pandèmia. Per part del Govern també hi ha assistit la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la investigadora Margalida Frontera i el gerent de l’IBASSAL, Rubén Castro.

Durant la reunió, Armengol ha informat els representants de les institucions públiques sobre la situació epidemiològica i assistencial a les Illes i ha detallat el contingut de les mesures que s’implementaran els propers dies mitjançant una resolució de la consellera de Salut i Consum, que es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears en els propers dies.

La presidenta ha destacat que davant la nova onada de coronavirus a les Illes Balears és necessari aplicar mesures que permetin frenar l’expansió a la nostra comunitat. “Hem d’afrontar amb rigor i responsabilitat aquesta segona onada i prendre les mesures adequades en els moments adequats”, ha apuntat Armengol. En aquest sentit, ha afirmat que les mesures recollides en la resolució tenen com a finalitat reduir les situacions de risc que es poden produir dins l’àmbit familiar i social. Armengol ha explicat també que “se seguiran estudiant i prenent les mesures necessàries al llarg d’aquests dies” en funció de l’evolució de la pandèmia.

En només una setmana han crescut un 80% els ingressos hospitalaris per mor de la COVID-19. A més, s’han duplicat els ingressos a les UCI, on també hi ha pacients joves, d’entre 20 i 49 anys. Per aquest motiu, Armengol ha fet una “crida sincera a la responsabilitat individual de tots els ciutadans i ciutadanes”. En aquesta direcció, ha demanat no relaxar-se, especialment en trobades familiars i entre amics, que són l’origen principal dels nous contagis. “Sé que és molt dur, que no podem tenir la proximitat física de la mateixa manera com hi estàvem acostumats, però és molt important que tothom se sàpiga protegir”. I ha incidit: “Fins que no tenguem la vacuna, la millor solució és que usem la mascareta i mantiguem les distàncies”.

“Amb aquestes accions salvam vides. El virus és letal i segueix contagiant de manera molt ràpida. Tots hem de fer esforços per contenir la malaltia, des de les administracions fins a la població. Tots hem d’anar a la una”, ha insistit.

Per part seva, la consellera Gómez ha assegurat que “l’aïllament és clau” en els casos positius i en els seus contactes estrets. “No podem permetre que l’evolució de la malaltia segueixi en creixement”, ha afegit, i ha agraït els consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma el suport per dur a terme aquestes mesures “seguint els criteris dels experts”.

La resolució preveu actuacions en diversos àmbits:

Ús de màscara

La nova resolució especifica que s’haurà de fer servir obligatòriament a bars i restaurants mentre s’espera la comanda i durant la sobretaula. També serà obligatòria als centres de treball. Només seran excepcions els centres de treball que estiguin a l’aire lliure amb distància de seguretat o a centres de treball tancats amb distància i barrera física. També serà obligatòria a partir d’ara a tots els passejos marítims (exceptuant les platges).

Consum de tabac

El consum de tabac estarà prohibit a la via pública i a l’espai a l’aire lliure d’ús públic.

Reunions socials i familiars

Es limiten les reunions familiars i socials a un màxim de 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior.

Parcs i platges

Segons aquesta resolució, tant els parcs com les platges hauran d’estar tancats entre les 21.00 h i les 7.00 h.

Vetlles

En aquest cas, no serà permesa la presència de més de 30 persones a l’exterior i de 15 a espais interiors. A la comitiva de l’enterrament podran participar un màxim de 30 persones.

Restaurants i bars cafeteries

Es limita al 50% la cabuda autoritzada, tant a espais interiors com exteriors.

Mercats municipals

Se’n limita al 50% de les paradetes.

Prostíbuls

Queda prohibida aquesta activitat, que no havia estat esmentada en resolucions anteriors.

Esports de contacte

Es prorroga la limitació de l’activitat 15 dies més.

Consum d’aliments i begudes

El consum de begudes i aliments estarà prohibit a espectacles culturals i esportius, sempre que siguin en espais tancats. L’ús de la màscara serà obligatori en tot moment. També queda restringida la ingesta als transports públics.

Oci nocturn

El tancament de l’activitat es prorroga 15 dies més. També s’aclareix que aquesta suspensió no afecta les activitats culturals, regulades en un apartat específic, inclosos els concerts a establiments hotelers o cafès concerts, que es podran continuar celebrant sempre que no incloguin activitat pròpia de l’oci nocturn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.