0 Plàstic Menorca, voluntariat d’arreu del món s’uneix a la lluita contra el plàstic a la mar Per Itziar Lecea

De cada vegada més persones es sumen a iniciatives per fer net de plàstic les costes de Menorca. Aquesta setmana passada, va tenir lloc a l’illa la trobada 0 Plàstic Menorca, organitzada per Àlex Mur i Alba Carbonell, fundadors del moviment YouSocialVolunteer i residents fora de l’illa. Amb una comunitat de voluntaris ja creada de més de 1.000 persones, n’Àlex i n’Alba han sumat esforços amb en Carlos Salord, de Per la mar Viva, i la Menorca Preservation Fund. El resultat han estat cinc dies en què han recollit 300 quilos de plàstic a la mar. Però també s’han fet llaços, amistats, formacions i s’ha implicat a empreses de l’illa en aquesta lluita per salvar el Mediterrani de la invasió dels plàstics. N’Àlex ens explica aquesta setmana a les pàgines de El Iris com ha anat l’experiència.

Com va sortir la idea de fer aquest voluntariat de recollida de plàstic a Menorca, vivint fora?

Comença amb una conversa meva i del meu germà petit, que viu a l’illa. Fa dos anys i mig vam fundar una associació que es diu You Social Volunteer, amb n’Alba. Els dos portem més de 15 anys fent voluntariat a diferents països i volíem donar resposta a diferents incoherències que vam detectar quan fèiem voluntariat, perquè sol passar que les plataformes de voluntariat no t’ajusten a projectes acords a les habilitats i capacitats d’un mateix. D’aquí vam signar un conveni amb una ONG que tenia projectes que no eren els típics d’anar a un orfenat o d’educació. I vam començar a fer voluntariat amb ONGs que donaven sortida a diferents perfils. Així hem creat una comunitat de joves voluntaris, d’entre 20 i 30 anys, que connecta les seves habilitats amb projectes d’entitats socials, ONGs i organitzacions arreu del món.

La idea de venir a Menorca, en concret, va venir per aquest conversa que et deia amb el meu germà petit. Ell sí que viu a l’illa i em va comentar el tema del problema del plàstic a la mar. Ell treballa al Club Marítim de Maó. I amb els seus amics, fent sortides, em va dir que cada cop trobaven més plàstic.

Així que vau canviar d’escenari tot d’un per començar el projecte?

No ben bé. Primer vam crear un compte d’Instragram i vam començar a donar forma al projecte, però des de la península, durant 3 mesos. Feia temps que volíem fer un projecte a Menorca. I hem pogut fer-ho perquè hem aturat projectes que teníem previstos a causa de la pandèmia. A més de 0 Plàstic Menorca, tenim voluntariats a Kènia, Filipines, Nepal, Perú i Índia, amb projectes educatius, d’emprenedoria social, de medi ambient i de salut. El projecte a Menorca em feia moltes ganes perquè jo he viscut a l’illa 18 anys i tenc família i amics que hi viuen. Tenc prou contactes, i a més vam trobar que estaria molt bé passar uns dies d’estiu aquí.

Comentes que la vostra feina consisteix a connectar projectes de voluntariat amb les habilitats de les persones. Quina és la vostra?

Nosaltres som bons creant comunitat de voluntaris, i en tenim més de 1.000. També en temes de màrqueting digital. Però no teníem experiència en recollida de plàstic a la mar. Per açò vam connectar amb Per la mar Viva. Quan vam descobrir en Carlos li vam explicar la nostra idea. Vam veure que ell està fent una feina molt bona i que té l’experiència fent la recollida, però també amb el tema educatiu, de selecció de plàstic…I vam crear un projecte comú que va anar més enllà de Menorca i dur voluntaris de fora. Així hem arribat a ajuntar a 30 persones, d’aquí i de fora, que durant cinc dies hem fet net de plàstic la costa, el fons i la mar.

Què creus que diferencia 0 Plàstic Menorca d’altres iniciatives de recollida de plàstic?

Vam muntar la idea amb l’objectiu de fomentar l’educació i la conscienciació, la reducció i el reciclatge del plàstic. Però també amb ganes de fomentar un turisme més sostenible. Així vam ajuntar els recursos forts d’en Carlos i els nostres, i vam crear el projecte, on ha tingut cabuda gent de fora i gent de Menorca.

Una altra organització clau va ser la Menorca Preservation Fund. Ens va donar el suport financer i d’estratègia. En Carlos va dur la part logística, per saber les zones a cobrir i va posar la barca. I noltros vam posar tota l’organització. Hem fet molta difusió per xarxes, també tenim a Talaiot Estudios, vam telefonar a empreses d’embarcacions, com Pedro’s Boat, Merak (també de vaixells), Menorca New Rent també en va posar… Vam parlar amb moltes empreses, com Artiem o Graham Pierce, i els ajuntaments de Maó i Es Mercadal. Hem tingut molt de suport des del principi.

Com es van desenvolupar les jornades de voluntariat?

Van ser 5 jornades en les que vam fer recollida i difusió. I també formació als voluntaris que han participat. Sortíem a les cinc del capvespre, i després fèiem xerrada formativa, a les quals hem anomenat Beach Talks. Cada dia que hi havia recollida, hi havia xerrada relacionada amb els plàstics. Teníem experts medi ambientals, com en Víctor Carretero del Gob, que han participat.

També vam fer sortida en caiacs, en la qual va col·laborar Menorca en Caiac, amb 8 caiacs dobles que vam emprar per netejar la costa de S’Illa d’en Colom. I vam fer una activitat de snorkel a Cala Sant Esteve i Cala Rafalet, recollint plàstic amb snorkel.

A més, hem difós el documental Out of Plastic, produït per Clean Waves, amb col·laboració amb el GOB i Artiem Hotels, que ens va deixar un espai per fer la projecció i un sopar.

Heu recollit més de 300 quilos de plàstic. Què en fareu ara amb tot açò?

Gran part dels plàstics seran reutilitzats per l’empresa Pwani, que fa avarques i sabates amb sola reciclada amb aquest material. Ja hem quedat per deixar tot el plàstic a can Carlos, en farem una classificació, i volem anar a veure a en Nico, de Pwani, per veure el procés de com fan les avarques. Aquesta ha estat la primera expedició, però tenim ganes de donar continuïtat al projecte, i aquí entren en Miquel i n’Aleix de Talaiot Estudios, amb els quals farem un vídeo del que ha estat l’experiència.

Com valorau la primera expedició de 0 Plàstic Menorca?

Ha estat brutal, sobretot el fet de connectar gent que és de fora amb persones de Menorca. No només per ajudar, sinó per conèixer a la gent de l’illa. Al final tenim tots un projecte conjunt i una missió conjunta, que és frenar la problemàtica del plàstic. És molt d’agrair a tothom que ha participat que hagin confiat amb una associació que venia de fora, amb un projecte nou. I ens han obert les portes i s’han involucrat molt. Volem fer noves edicions, volem donar més difusió a la feina de Per la mar viva, també.

Trobau que hi ha prou consciència a l’illa sobre el problema que suposa el plàstic a la mar?

Les generacions més joves estan més conscienciades. Són generacions que viuen de manera no tan materialista. Han nascut amb el món digital i són persones que viuen més d’experiències. Veuen tot molt més ràpid, tenen capacitats diferents. Qui aprecia l’illa, té una consciència molt gran. Jo som optimista amb les noves generacions, i els hi hem de fer camí. Volem que els joves liderin i potenciïn aquestes iniciatives.

One Comment on “0 Plàstic Menorca, voluntariat d’arreu del món s’uneix a la lluita contra el plàstic a la mar Per Itziar Lecea

  1. Q grandes sois, gracies a vuestra iniciativa cambiaran las zonas, la flora I la fauna marina lo agradezeran
    continuar asi .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.