COMUNICAT: Cs Ciutadella demana a Joana Gomila, “Quines ordes té sa Policia Municipal de Ciutadella per part des responsables d’aquest cos (Batlessa, Regidor d’àrea i Cap de Policia) respecte a fer complir ses normes adoptades pes Govern Balear i d’obligat compliment, de sa Covid-19?” Preguntes que el Grup Municipal de Cs formula al plenari municipal

Entenem que hi ha moments en que ses circumstàncies obliguen a tothom a un determinat comportament. Sa primera via per corregir mals hàbits, comportaments o indisciplines, creim que està bé que sigui sa pedagògica, però, i a modo de pregunta retòrica i davant es flagrants comportaments incívics que vivim a dia d’avui a Ciutadella: ¿què passa quan sa pedagogia no funciona? ¿Quina és sa següent passa a dur-se a terme? Des de Ciutadans Ciutadella tenim clar, d’encians hem pogut llegir ets informes policials previs i posteriors a lo succeït dia 23 de Juny (dissabte de Sant Joan) que hi ha que anar una passa més enllà en sa seguretat des nostros conciutadans, deixant tanta obligada pedagogia per part des policies manats pes sus comandaments o superiors, ja sigui es cap de policia o es regidor de s’àrea, per passar directament a ses sancions per desobediència a ses normes sanitàries vigents, no convertint aquest fet en cap Estat policial, sinó en una pura (i no dura) mesura de seguretat.   

 Com s’ha pogut comprovar, no funciona sa conscienciació col·lectiva envers sa problemàtica des comportament social amb sa Covid-19, conscienciació que és per sa que s’aboga moltes vegades des des nostro equip de Govern fins arribar fins i tot, aquesta manera un poc innocent d’actuar, an es Govern Central; passant, sense dir ni “mu” per es Consell Insular i es Govern Balear, com una sola veu i tots a una, esperant que sigui sa bona voluntat de cada un sa que faci arreglar (com un miracle) un problema que no és només local, sinó mundial.

 I si es problema és global, hi ha que prendre mesures més adients per adreçar, d’arrel, aquesta qüestió. Ja vam registrar, en es Ple d’aquest Ajuntament de dia 23 de Juliol, una moció sol·licitant “garantir sa seguretat sanitària i, per tant, exercitar es control sanitari efectiu (proves de PRC) a tots es passatgers que arribin a través des nostres ports i s’aeroport a s’illa de Menorca”. Recordam que es va aprovar per majoria absoluta. Idò bé, ni cas. A excepció d’aquelles persones, ses mínimes, que per pròpia voluntat s’han volgut fer aquestes proves (lo qual els honra), sa immensa majoria ha vingut completament exempta de comprovants mèdics que acreditin sa seua seguretat i sa seguretat de sa residència que anirà a visitar com a turista. I no mos confonguem, turisme sí, sempre, però ara amb més seguretat que mai… i açò ha fallat. 

 Volem dir prou ja an aquesta manera tan fàcil d’actuar, an aquesta manera de donar s’esquena an es problema i an aquesta manera de mirar, metafòrica o literalment, a una altra banda. Exigim solucions ja. Voldríem un canvi en sa forma d’encarar es problema per part des comandaments policials, que es tradueixin en ses ordres que aquests fan arribar an es seus subordinats. Apuntam directament a sa seua responsabilitat i obligació, no llevant de culpes a qui es salta ses normes, que és igual de responsable. Pensam però que sa responsabilitat des càrrecs públics ni tan sols s’ha d’exigir: S’ha d’exercir sense cap tipus d’excusa i en tot moment. No mos val que mos diguin que sa gent ha de complir, hem de complir tots… també i sobre tot, aquells que estan obligats, per càrrec i sou, a fer que tothom compleixi. 

 És, per tots aquests motius aquí esgrimits i que hem exposat i per sa preocupació social i estat d’inseguretat que s’està vivint a Ciutadella per culpa de sa Covid-19 i de sa que creim, falta de diligència en ses funcions des responsables municipals, que feim arribar an es Ple de s’Ajuntament de Ciutadella, ses següents preguntes:

 ¿Quines ordes té sa Policia Municipal de Ciutadella per part des responsables d’aquest cos (Batlessa, Regidor d’àrea i Cap de Policia) respecte a fer complir ses normes adoptades pes Govern Balear i d’obligat compliment, de sa Covid-19? ¿Consideren que són unes ordes permissives i pedagògiques, com indicaven uns quants responsables de sa Policia en ses passades dates de ses festes de Sant Joan? ¿Per què ho pensen així?

¿No els pareix estrany que Ciutadella sigui es municipi amb més turisme i major número de residents i an es mateix temps es que manco infraccions (teòricament) ha registrat des tres grans municipis de s’illa (Alaior: 131 sancions; Mahó: 99 sancions; Ciutadella: 37 sancions), tinguent en compte que hem presentat es 60% des contagis de s’illa, i que, per altra part, es 90% d’aquests contagis locals siguin de persones residents? ¿Per què creuen que açò és així? ¿Quina valoració en fan?

Mos arriben reiterades queixes de veïns i empresaris de sa zona centre de Ciutadella ( des Carrer major des Born fins a sa Plaça de ses Palmeres i carrers des voltants, com es carrer del Roser, carrer des Seminari i sa zona de sa plaça des mercat) assenyalant que en ets horaris de major afluència de gent (de les 19:00 fins a les 00:00) hi ha poca o nul·la presència policial en aquesta zona i es cometen infraccions. ¿Per quin motiu se produeix aquesta circumstància baix es punt de vista de s’equip de Govern?

¿No els hi sembla preocupant que es Doctor Julià, Director Gerent des IB SALUT, hagi de reclamar més mesures de control i prevenció per part de s’Ajuntament de Ciutadella en veure-se disparats es contagis en es nostro municipi, recordant-los que existeix una responsabilitat i competència per part de s’Ajuntament, al·ludint, en concret, a sa Policia Municipal, que són ets encarregats de vetllar i fer complir ses restriccions imposades per part des Govern Balear? ¿Per què?

¿Mos podrien dir exactament quines mesures tenen previst duu a terme pel que fa al rebrot que actualment esteim patint a Ciutadella?

 ¿Es reprendran ses mesures que es van duu a terme mesos enrere (desinfecció de carrers, parcs i places des municipi) per tal de que garanteixin sa salut des ciutadans i visitants del municipi? ¿Quan?

 ¿Creuen que estan suficientment coordinats i son efectius es cossos de seguretat (Policia Local, Policia Nacional i Guardia Civil) per controlar i sancionar en es cas de que qualcú incompleixi sa normativa sanitària vigent per tal d’evitar més rebrots des ja existents i ses conseqüències que açò suposaria per a sa població i s’economia des nostros ciutadans? ¿Poden explicar aquesta coordinació i sobre tot per què es número de  denúncies és tan baix a Ciutadella amb comparació a ses dues altres grans poblacions de Menorca?

 ¿Es fia fer depurar qualque responsabilitat per ses reiterades infraccions de ses normes sanitàries (que denuncia sa pròpia premsa i es propi Director Gerent des IB SALUT), de sa que és responsabilitat de fer-les complir s’àrea política de sa policia local i es propi cap de sa policia local? ¿Per què?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.