El Govern reforça les mesures de control de la Covid-19 als barris i municipis amb més incidència de la malaltia Totes les persones que donin positiu en la malaltia rebran un ordre de confinament, que també serà tramès als cossos i forces de seguretat per incrementar la vigilància i garantir el compliment de la quarantena

El Govern de les Illes Balears ha dissenyat un pla d’acció comunitària per controlar l’expansió de la Covid-19 a les barriades o municipis amb incidència més elevada de Sars-CoV-2. Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, després de la reunió que han mantingut al Consolat de Mar.

Armengol ha remarcat la important tasca de conscienciació des de les administracions, i amb treball conjunt amb totes les institucions i xarxes i entitats de les barriades i municipis, perquè la població actuï de manera individual i col·lectiva per frenar l’expansió de la malaltia. La presidenta ha explicat que “són mesures dirigides a ajudar la població perquè tots entenguem que hem d’aturar la transmissió comunitària. És molt important la responsabilitat de tota la població i institucions. Així vam tombar la primera onada i tombarem la segona. Però hem de ser capaços d’aplicar les mesures de seguretat”.

En aquesta direcció, el pla s’ha dissenyat a partir de quatre línies principals d’acció: la detecció precoç de tots els casos mitjançant la recerca exhaustiva; la gestió dels casos positius que sorgeixin mitjançant l’aïllament immediat; el desenvolupament de les mesures de control i seguiment actiu dels contactes estrets, i el control de la transmissió.

Per part seva, la consellera Gómez ha recordat que hi ha “un increment evident i constant” de casos i que, per tant, el Govern “no deixarà de prendre mesures per garantir la seguretat i la confiança”. “Volem protegir la població, amb més informació, amb revisió i amb control”, ha apuntat.

En el cas del contagiats per la Covid-19, el Servei de Salut dictaminarà si es necessari l’ingrés hospitalari. En cas de simptomatologia lleu, els usuaris afectats hauran d’aïllar-se en el seu domicili sempre que s’hi mantinguin les mesures de seguretat i d’higiene. Si no es poden garantir aquestes, el Servei de Salut determinarà com actuar en cada cas.

Pel que fa al seguiment dels contactes, s’identificaran tots els contactes estrets des de dos dies abans de l’inici dels símptomes fins a la data d’aïllament del cas. Se’ls informarà que hauran d’estar en quarantena durant 14 dies des de la data del darrer contacte amb el cas confirmat i se’ls transmetrà, de forma verbal i escrita, les recomanacions que han de seguir durant el període de quarantena. A més, hi haurà contactes, com a mínim, tres vegades durant l’aïllament per confirmar que es compleixen les recomanacions i detectar l’aparició de símptomes.

El Pla també inclou el control de la transmissió a la barriada o poble en concret. Per aquest motiu es preveuen visites domiciliàries als carrers amb més incidència per sensibilitzar sobre la realització de la PCR i concertar cita prèvia. També es faran visites domiciliàries a les persones aïllades. En aquesta direcció, el pla comptarà amb el suport de mediadors culturals, treballadors socials i educadors socials, s’encarregaran de realitzar les visites i recollir la informació de les necessitats bàsiques per a complir el confinament. També es facilitarà un telèfon per a realitzar consultes.

A peu de carrer, es crearan punts d’informació covid on es donaran informació sobre mesures d’aïllament i per evitar la transmissió comunitària, alhora que instaran a reduir contactes socials i a seguir les normatives aprovades per contenir l’expansió de la malaltia. També hi haurà informació en cartells i es vigilarà l’estat de neteja de carrers, parcs i zones comunitàries. Pel que fa a l’inici del curs escolar, es posaran punts d’informació propers als col·legis i hi haurà un treball organitzatiu amb la comunitat educativa per a què infants i joves siguin agent de salut de la comunitat.

En els establiments comercials, equips de tècnics de protecció de sa salut, dels serveis de salut ambiental i de seguretat alimentària els visitaran i identificaran possibles fonts de contagi.

Ordre de confinament

En la mateixa direcció, però més enllà del pla d’acció comunitària el Govern reforçarà el control del compliment de les quarantenes. Les persones que donin positiu per la malaltia rebran un ordre de confinament de Salut i aquest, alhora, serà remès a les forces i cossos de seguretat per vigilar el compliment. Armengol ha advertit que “molta gent que ha de fer el confinament no l’està executant de la forma que pertoca”, de manera que es posa en perill la salut pública.

El Consell de Govern, per altre costat, té previst aprovar el proper dilluns poder definir les zones amb més alta incidència de la malaltia, ja siguin municipis o barriades. D’aquesta manera, es donarà més potestat a la Conselleria de Salut per dur a terme mesures de control dels contagis més restrictives i es definirà en quin grau és necessari aplicar-les depenent de la incidència, les condicions socials o les accions que es puguin emprendre a cada nucli, ha explicat la presidenta. Demà el Govern es reunirà amb ajuntaments dels municipis amb més incidència del virus i consells insulars per abordar aquestes mesures. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.