Els contagis de Covid-19 es doblen durant el mes d’agost

L’epidemiòleg ciutadellenc Maties Torrent segueix amb preocupació l’escalada creixent de casos de Covid-19 a Menorca. I més en concret, a Ciutadella, on es concentren gran part dels nous diagnosticats, la majoria residents. Diu que encara som a temps d’aturar el creixement exponencial de contagis, però que hem de prendre mesures serioses, com limitar el contacte social, inclosa la família i els amics; i augmentar les mesures de prevenció ja existents. “Ens hem d’autoconfinar voluntàriament tant com puguem, perquè ha quedat clar que la distància social és la principal mesura que ajuda a aturar el virus”.

Minimitzar els contactes socials ara per no haver d’estar tancats de manera obligatòria en uns dies

El doctor Torrent diu que una de les claus que ens pot ajudar a frenar la famosa corba de la qual xerràvem tant el mes de març, és l’autoconfinament voluntari, una mesura que la Conselleria de Salut ha posat damunt la taula, junt amb els cribatges massius, per aplicar a Ciutadella. I la decissió de la qual s’haurà comunicat al Consistori en el moment del tancament d’aquesta edició de El Iris. “Amb el concepte d’autoconfinament no vull dir que quedem tancats a casa de manera estricta com va passar el març i l’abril. Vull dir fer les sortides necessàries, que inclou sortir a caminar com a manera de fer salut, però extremant les precaucions i evitant el contacte social. Podem sortir de casa, clar que sí, podem fer moltes de les coses que no podíem fer durant el confinament (anar a passejar, anar pel camp o per la platja, anar a l’hortal o al xalet, anar a pescar ….), però sempre evitant el contacte amb altra gent, matisa Torrent.

“Estem en el límit del temps per poder aturar el creixement exponencial dels contagis, però ens hi hem de posar ja. Fins aproximadament dia 20, les xifres es mantenien. Però en els darrers dies, el nombre creixent de casos, especialment a Ciutadella, preocupa. Perquè arriba un punt en què no es pot aturar, i hi estem molt a prop”, comenta amb preocupació l’epidemiòleg, qui fa un seguiment molt exhaustiu dels casos que es registren de manera diària.

És molt important que tots els casos i els seus contactes estrets s’aïllin immediatament

A banda d’aquest autoconfinament, remarca també les mesures de prevenció ja conegudes: rentat freqüent de mans, mascareta i distància física. A aquestes mesures, afegeix algunes més, relatives a les persones que han estat amb casos positius. Torrent ressalta que “el sistema sanitari està fent un esforç molt important per aturar l’expansió de la malaltia, però sense la responsabilitat i la col·laboració de tothom, aquest esforç no pot donar els resultats desitjats. ”

“Quan es detecta un cas positiu, es posa en marxa el sistema de rastreig de contactes per fer-lis la PCR i, des del mateix moment en què es coneix que hi ha un cas positiu, tots els seus contactes estrets han de quedar aïllats, ja que, tant si tenen símptomes com no, poden ser portadors de la malaltia i ser contagiosos. A tots aquests contactes se’ls hi farà la PCR i depenent dels dies que hagin passat des que va tenir contacte amb el cas, aquesta prova s’haurà de repetir al cap d’uns dies. I mentre s’ha de seguir estant aïllat. És importantíssim que tant els casos positius com tots els seus contactes estrets (tant si tenen símptomes com no) mantenguin l’aïllament fins que els serveis sanitaris hagin descartat completament que puguin transmetre la malaltia. En cas contrari, si surten de casa i són positius asimptomàtics sense saber-ho, poden infectar encara més gent. Fins i tot als mateixos familiars que convisquin amb ell. Per açò també és important mantenir les distàncies i altres mesures de prevenció a dins de casa”.

En un cas així, el doctor remarca que es pot demanar la baixa per poder quedar a casa mentre s’espera al resultat de les proves, en cas que s’hagi de justificar absència laboral.

El virus no entén de família ni d’amics

L’opinió de Torrent és que “durant el primer confinament, a Menorca ens va anar molt bé. Podríem dir que va ser un dels llocs on vam tenir millors dades, tot i tenir defuncions. Crec que no veure què ha passat a altres bandes com Madrid o Barcelona ens ha fet agafar una confiança dolenta, perquè el virus segueix aquí”.

Pel que fa a la situació del març respecte a la d’ara, assegura que hi va haver dos factors que van ajudar al fet que la primera onada no fos especialment dolenta a l’illa. “Ens va anar molt bé que ens confinessin a tots, perquè aquí el confinament va arribar quan gairebé no hi havia casos. El segon factor important va ser el fet de tancar l’aeroport”. El que veu l’epidemiòleg en aquests moments és l’excessiva confiança que hem agafat els residents davant d’una situació real: que el virus és a Menorca i que cada vegada està més estès.

“Sé que és dur no poder fer el que ens agradaria, no donar abraçades o besades. Però per molt que ens puguem en fiar del comportament més o manco exemplar de familiars i amics, al virus li és igual. Si no prenem les mesures de prevenció quan estem amb un familiar de risc i noltros estem infectats (encara que no tinguem símptomes), el virus es transmetrà. I podem causar un problema molt greu a una persona estimada. És difícil i és trist, però hem de pensar que és una situació que durarà un temps, fins que hi hagi una vacuna. I que, mentrestant, la millor manera de demostrar afecte als que estimam, és mantenint les distàncies de seguretat i dur mascareta. O no tenir directament contacte més que a través de la tecnologia, si és possible.”

De fet, a Menorca s’han detectat almanco 6 brots d’àmbit familiar amb entre 3 i 5 persones infectades. I 3 brots d’àmbit social amb entre 10 i 20 contagiats.

Els joves no són immunes

Ja s’han detectat casos a l’illa de persones joves que han hagut d’ingressar a l’hospital per Covid-19. En aquests moments, un jove de 30 anys i sense patologies prèvies és a l’UCI. També un home de 35 anys va passar de ser a casa, en seguiment pels professionals sanitaris de les UVAC, a haver d’ingressar a planta de l’Hospital Mateu Orfila. També sense cap patologia prèvia. “Hi ha pacients joves que també poden travessar la malaltia amb dificultats. És cert que el col·lectiu de persones més majors no s’està infectant tant com a la primera onada. Segurament perquè estan més conscienciats, perquè van ser els primers a patir-ho, i prenen més mesures de prevenció. No és el mateix passar una grip o qualsevol altra malaltia amb 25 o amb 85 anys. Les persones de menys edat tenen més possibilitats de superar-ho amb èxit. Però estem veient casos de persones joves i sanes que es compliquen. ”

“És qüestió de temps que la malaltia passi a la població de més edat i més vulnerable si no extremam les mesures de prevenció”

“Una part molt important dels casos actuals són joves, incloent-hi adolescents, i és qüestió de temps que la malaltia passi a la població de més edat i més vulnerable si no extremam les mesures de prevenció, també en l’àmbit familiar i social”, comenta Torrent. “Dintre d’un mateix entorn familiar hi ha persones que tenen contactes amb altra gent i per tant poden agafar la malaltia i convertir-se en transmissors al seu àmbit familiar i social. Ara tots ens hem de comportar com si fóssim portadors de la malaltia i extremar les mesures de prevenció: evitar al màxim el contacte amb altra gent, mascareta sempre, respectar distància i mans netes. Val la pena fer-ho tots i bé per arribar en les millors condicions al moment en què disposem de la vacuna”.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *