El Govern iniciarà el procediment per fer el traspàs de les competències d’ordenació turística al Consell Insular de Mallorca Així ho ha anunciat la presidenta Armengol en la III Conferència de Presidents que s’ha duit a terme a Raixa

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest matí a la finca de Raixa, a Mallorca, la III Conferència de Presidents de la legislatura. Durant la trobada, s’han tractat diversos temes d’interès per als consells insulars i s’ha acordat l’inici del procediment per traspassar les competències en ordenació turística al Consell Insular de Mallorca.

El primer punt de l’ordre del dia ha estat l’anàlisi de les darreres dades de la pandèmia de la COVID-19 a les Illes Balears i de les mesures que el Govern ha pres per contenir l’expansió de la malaltia i com aquestes afecten a la realitat particular de cada illa. La cap de l’executiu ha agraït als presidents dels consells insulars la seva col·laboració i la lleialtat institucional permanent que han mantingut amb el Govern en la presa de decisions. També han destacat la coordinació que ha existit en l’aplicació de les diferents mesures que s’han pres per fer front a la pandèmia, una col·laboració que ja es va iniciar abans de la declaració d’estat d’alarma i que continua avui en la segona onada de la pandèmia.

«Seguim treballant des de la lleialtat i el compromís. Sabem que és una època complexa, però des de l’acord i la unitat és com millor es prenen les decisions», ha exposat Armengol.

Traspàs de competències

Pel que fa al traspàs de competències d’ordenació turística al Consell Insular de Mallorca, la presidenta del Govern ha explicat que «s’ha accelerat» en aquesta direcció, ja que «és molt lògic que Mallorca pugui negociar, executar i aprovar ordenacions sobre l’ordenament turístic». «Seguim avançant en el que marca l’Estatut d’autonomia, amb el plantejament que cada illa té la seva institució d’autogovern i, per tant, ha de tenir el finançament i les competències que li pertoquen per servir millor la ciutadania», ha subratllat.

Per part seva, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat que «és una reclamació del Consell de Mallorca i un dels punts que duim als Acords de Raixa. Assumir les competències que ens corresponen ens permetrà liderar la gestió turística de Mallorca, tant en promoció com també en ordenació i planificació de recursos».

L’acord adoptat avui amb el Consell Insular de Mallorca implicarà que la institució insular podrà gestionar tant l’ordenació turística de l’illa com també la seva promoció, una competència que ja es va traspassar durant la passada legislatura, quan també la varen rebre els consells insulars de Menorca i Formentera i es varen ampliar les funcions i els serveis de promoció turística per al Consell Insular d’Eivissa.

Pel que fa a la competència d’ordenació turística, el Consell Insular de Mallorca és l’únic que encara no la té traspassada. Entre les funcions que inclou que podrà exercir la institució insular en haver culminat el procés es troben la planificació i la gestió de l’oferta turística, la facultat inspectora i també la potestat sancionadora. A més, la seva gestió per part del Consell implicarà que la institució insular passarà a exercir les funcions administratives en relació amb les empreses, les activitats i els establiments turístics, així com de classificació de les empreses i de l’execució de la normativa sobre guies de turisme, queixes i reclamacions, a més de les competències que ara té el Govern respecte del Consorci de places turístiques de l’illa de Mallorca. Per la seva banda, la Comunitat Autònoma es reservarà l’exercici de les funcions de representació institucional de les Illes Balears en la relació amb l’Administració de l’Estat i les funcions de planificació general de l’activitat econòmica de les Illes que afecti el sector turístic, entre d’altres.

La consecució d’aquest procés implicarà culminar amb el traspàs d’aquesta competència, d’acord amb allò que estableix l’article 72 de l’Estatut d’autonomia, ja que els consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera ja la tenen traspassada.

Llei de consells

Un altre punt tractat avui a la Conferència de Presidents ha estat el contingut i l’estat de tramitació actual de la Llei de consells, que elabora la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. Tal com ha explicat la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, aquesta nova normativa té per objectius principals enfortir les competències dels consells insulars i agilitzar els seus processos per dotar-los d’una major capacitat de gestió, tot enfortint la seva vessant d’institució autonòmica.

«Com més a prop es prenen les decisions de la ciutadania, més encertades són», ha recalcat Armengol. Per això, ha insistit en la importància que «els consells insulars assumeixin el seu protagonisme».

Pel que fa a la seva tramitació, el text actual, que compta amb aportacions dels diferents consells, ja ha estat enviat tant als consells insulars com a la Delegació del Govern de l’Estat, a la FELIB i als ajuntaments de Palma i Eivissa. A més, està previst que la setmana que ve surti a informació pública, per tal que les institucions i els particulars que així ho considerin hi puguin presentar al·legacions.

Convenis per a la reactivació econòmica

La Conferència de Presidents de Raixa també ha estat el marc en què la presidenta Armengol i les presidentes del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, han signat els dos convenis per executar el Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana, que es va acordar en l’anterior Conferència de Presidents i que implicarà una inversió per part del Govern d’11,1 milions a Mallorca, 1,8 milions a Menorca i 2,1 milions a Eivissa.

“D’aquesta manera podrem treballar amb els objectius que compartim”, ha explicat Armengol, al mateix temps que “es posen a disposició recursos públics per seguir movent l’economia”.

Cal recordar que aquest pla de millora suposarà una inversió global de 45 milions d’euros aportats a parts iguals pel Govern, els consells i els ajuntaments, que es destinaran a projectes municipals que impliquin una millora de l’eficiència energètica, de la millora dels espais urbans i de millora en la xarxa del cicle de l’aigua, entre d’altres.

La III Conferència de Presidents ha comptat amb la participació de la consellera de Presidència Cultura i Igualtat, Pilar Costa; el conseller d’Habitatge i Mobilitat, Marc Pons; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i la presidenta del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer. Per part del Govern també hi ha participat el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Àngel Coll.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *