Primer divendres sense cine

Avui divendres 11 de setembre és el primer des de fa 9 anys que les cartelleres del cinema de Ciutadella romandran buides. I és que ahir, dijous, els Cinemes Canal Salat van projectar la seva darrera pel·lícula. Els empresaris Andreu Torres i Jaume Mayans, que durant quasi una dècada han procurat que als ciutadellencs – i als menorquins – no ens faltés aquest eix vertebral de la cultura, s’han vist obligats a donar per acabada aquesta meravellosa aventura. A l’entrevista que vam publicar la setmana passada quedaven clarament paleses les raons que han derivat en el tancament: tres mesos de tancament per confinament, la falta, a nivell mundial, d’estrenes i novetats cinematogràfiques, la poca afluència d’espectadors en temps de COVID, la reducció obligatòria d’aforament i les restriccions sanitàries que els impedeixen oferir el servei de bar…tots els ingredients d’un cocktail prou amarg com per no poder-lo ni tastar.

La història d’aquesta etapa de gestió dels Cinemes Canal Salat ha estat de les més dignes que s’han viscut. Van obrir i tanquen amb dues grans estrenes internacionals: Missió Impossible per començar i Tenet per acabar. Aquest fet no és simbòlic, sinó una mostra de la feina tenaç de dues persones decidides a deixar-se la pell per la cultura. Una programació variada ha estat la constant dels Cinemes: grans estrenes internacionals, cinema infantil, pel·lícules nacionals, estrenes de pel·lícules sobre Menorca, Festivals, cinema d’autor (Cine Club), projeccions d’òperes en viu i en diferit… No es pot demanar més a una petita empresa familiar. Cal destacar la valentia en uns inicis incerts on van haver d’equipar les sales amb sistemes digitals de projecció i so adaptats als nous formats cinematogràfics i què, açò sí, han donat els seus fruits. El tancament dels Cinemes Canal Salat, just ara que la cultura i l’entreteniment són més necessaris que mai, s’afegeix al de les sales Ocimax de Maó (tancades des de l’inici de la pandèmia) i deixen a la illa de Menorca òrfena de cine.

Ara, quan la relació contractual dels actuals gestors amb l’Ajuntament quedi cancel·lada,  només cal esperar que aquest liciti la concessió de l’explotació dels Cinemes Canal Salat el més prest possible i els ciutadellencs, i els menorquins, poguem tornar a gaudir, com abans millor, del setè art.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *