Esteve Fernández: “La Salut Pública i l’Epidemiologia són un pilar fonamental de l’estat de benestar” El director de l'Escola de Salut Pública de Menorca defensa als professionals de la Salut Pública i l'Epidemiologia, "no és que el sistema estigués anquilosat o els professionals no preparats sinó que la situació ha desbordat" i demana més inversions.

Aquesta setmana arrenca l’activitat de l’Escola de Salut Pública de Menorca. Les sessions seran en línia, es podran seguir via YouTube, començaran el dimecres (19 hores) i estaran dedicades monogràficament a la pandèmia per Covid-19, a la resposta que s’ha donat des de la Salut Pública i l’Epidemiologia. “Pilar fonamental de l’estat de benestar”, recorda el director de l’Escola de Menorca, Esteve Fernández, que defensa el paper dels seus professionals, “no és que el sistema estigués anquilosat o els professionals no preparats sinó que la situació ha desbordat”.

Matisa que, segurament, “hem subestimat epidemiològicament la base de la transmissió de virus i de la seva circulació comunitària en un moment”, però defensa el sistema de Salut Pública de què diu té “una flexibilitat i una resiliència important i ha donat una resposta molt eficaç “.

Recorda Fernández que no és el mateix “controlar un brot epidemiològic després d’un banquet o d’un brot de legionel·la per l’aire condicionat o investigar una malaltia que sorgeix d’un grup de persones que donar resposta local a una epidèmia que és global i és, precisament aquí, on s’ha vist que es necessiten més recursos en Salut Pública “.

L’Escola de Menorca abordarà la Covid-19 “intentant aprendre del que hem viscut, reflexionar sobre el que ha passat i tractar de treure lliçons per al futur”, comenta Esteve Fernández. Es parlarà de com ha afectat la salut del planeta, de patents i nous medicaments o del “desenvolupament de la tan anhelada vacuna”, explica.

Precisament sobre la vacuna, destaca que caldrà veure “com es posicionen les companyies i els governs i com es pot fer arribar a la població, evitant les desigualtats que creiem que es poden generar en una situació com aquesta”. El director de l’Escola de Menorca insisteix en les desigualtats socials en salut que “s’han vist agreujades per la pandèmia a nivell local i internacional”.

A l’Escola de Menorca es parlarà també del monitoratge de l’epidèmia, “molt s’ha parlat de dades, estadístiques, models matemàtics per intentar preveure què passarà”, comenta el seu director. Una cosa que sempre ha estat important per a la Salut Pública i l’Epidemiologia “però que ara té una actualitat tremenda i que és ben difícil saber què passarà en el futur”.

Esteve Fernández subratlla que “hem de veure cap a on va la salut pública després de la Covid” i posa de manifest que hi ha hagut “mancances i cal aprendre coses”.

Reivindica el paper de la Salut Pública i demana més inversions, “quan tenim aquestes situacions d’emergència es donen compte de quin és el seu paper”. Els seus professionals diuen que la invisibilitat de la Salut Pública és molt important perquè vol dir que les coses funcionen bé. Precisament, perquè tot funcioni bé, el director de l’Escola de Menorca apunta que, ara més que mai, “sabem què pot passar si ens descuidem i realment hem de creure què és la Salut Pública no només amb paraules sinó amb fets”

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Mostra de Cuina Menorquina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *