Armengol demana a la Comissió Europea que tengui en compte l’especial afectació econòmica de la crisi a les Illes Balears en el repartiment dels fons de recuperació La presidenta s’ha reunit amb la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, encarregada de donar suport a les regions per preparar programes específics amb els quals ajustar-se als objectius europeus per al repartiment dels ajuts

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha reunit per videoconferència amb la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira da Costa, per abordar els 140.000 milions d’ajuts (72.700 no retornables) que injectarà la Unió Europea a l’Estat espanyol com a mecanisme de recuperació econòmica i analitzar els detalls del nou Marc Financer Plurianual 2021-2027 i les opcions de tots els programes europeus. A la reunió també hi ha assistit el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

Elisa Ferreira és l’encarregada de donar suport a les regions i als governs regionals amb l’objectiu de preparar programes específics amb els quals ajustar-se als objectius europeus per al repartiment dels fons de recuperació. La seva primera iniciativa com a comissària va ser definir i defensar la creació del Fons de Transició Justa i el Pla d’Inversions per a una Europa Sostenible, que té com a objectiu mobilitzar un bilió d’euros per aconseguir neutralitzar les emissions de carboni el 2050. Aquest propòsit va en la mateixa línia que ha actuat el Govern de les Illes Balears a través de la Llei de canvi climàtic i els seus objectius ambientals, alineats amb el Pacte Verd Europeu.

En el cas de l’Estat, pel que fa al repartiment dels ajuts, més enllà de la transició climàtica i digital i la lluita contra el canvi climàtic, la Comissió Europea incideix en la necessitat de reforçar els serveis públics bàsics, la reducció de la pobresa, l’impuls de la formació, l’accés a l’ocupació i la modernització tecnològica de l’Administració i dels principals sectors econòmics. Es tracta d’uns plantejaments que des del Govern de les Illes Balears s’han anat accelerant des dels darrers anys i, ara, amb la situació d’emergència econòmica, s’han reforçat a través de la coordinació i el treball conjunt entre administracions i agents econòmics i socials. Un exemple clar n’és el Pacte de Reactivació Econòmica i Social de les Illes Balears, plenament alineat amb els objectius europeus de transició ecològica, transició digital, millora de la cohesió territorial i la competitivitat i l’augment de la igualtat.

És per aquest motiu que la presidenta Armengol ha volgut traslladar a la comissària europea, que és una figura clau en l’aplicació dels fons que han de garantir les reformes estructurals dels propers anys, l’especial afectació econòmica que ha provocat la crisi econòmica i social derivada de l’emergència sanitària. Armengol ha subratllat la necessitat que la Comissió Europea ho tengui en compte a l’hora de valorar i finançar els projectes i les reformes estratègiques per a les Illes Balears.

La presidenta també ha explicat a Ferreira que el Govern de les Illes Balears treballa des del primer dia amb ajuntaments, consells insulars, agents econòmics i socials i amb el Govern espanyol per preparar un programa d’inversions estratègiques amb el qual aprofitar els fons europeus que s’alliberaran a partir de 2021 per abordar millores estructurals en el nostre model econòmic i social. En aquest sentit, Armengol també ha detallat els plans del Govern per avançar en generació renovable i acabar amb les emissions de carboni, així com les iniciatives que s’estan plantejant per protegir la biodiversitat i intentar regenerar ambientalment la conca mediterrània, en col·laboració amb altres territoris europeus.

Per altre costat, Armengol ha demanat a Ferreira una consideració especial a les Illes Balears en atenció a la insularitat, als desavantatges competitius que aquesta comporta i a l’especial vulnerabilitat climàtica i la fragilitat de la seva biodiversitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *