La Casa del Contramestre de Fornells passarà a ser un espai sociocultural gestionat per l’Ajuntament

Aquest matí, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, acompanyat pel batle d’Es Mercadal, Francesc Ametller, el director general de Transport Marítim i aeri, Xavier Ramis, la batlessa pedània, Lali Garriga, així com la gerent de PortsIB Cristina Barahona i la directora insular d’Ordenació Territorial, Verónica Llufriu, han presentat els usos als quals es destinaran les edificacions recuperades per l’extinció de les concessions.

Actualment l’ús d’habitatge d’aquests immobles no està permès en zona portuària tant per la Llei de Ports com per la Llei de Costes per efecte de l’anomenat efecte 2018, que suposa la finalització de la concessió de 30 anys.  Després d’un llarg procés, aquestes concessions ja s’han recuperat, tant a Portocolom com a Fornells. Una vegada recuperats els immobles en concessió de Fornells es va començar un procés de negociació amb l’Ajuntament sobre els usos i actuacions d’aquests. I avui s’ha presentat finalment l’acord dels usos als quals es destinaran aquests immobles recuperats.

En aquests moments està en execució el Projecte de Rehabilitació del port de Fornells, una inversió total de 9 milions d’euros, un dels projectes més importants de PortsIB d’aquesta legislatura. D’aquesta manera, els usos que s’han acordat amb l’Ajuntament sobre aquestes quatre edificacions continuen amb la línia d’actuació de la resta del Projecte de Rehabilitació de forma que queden integrades en el conjunt i amb la mateixa filosofia de la resta del projecte.

En primer lloc es connecta el passeig per la vorera de la mar,  donant continuació a la zona reformada en les obres ja acabades,  igualant el nivell del carrer que actualment és inferior al del passeig. Així es dóna continuïtat al passeig que s’inicia al carrer dels Vivers i continua cap al Castell de Sant Antoni i la torre de Fornells.

Per una altra banda, se cedeix a l’Ajuntament l’edifici de la Casa del Contramestre per usos culturals i socials, una vegada les oficines portuàries s’hagin pogut traslladar a la seva nova ubicació al pla.
D’aquesta manera, l’Ajuntament disposarà d’un espai municipal emblemàtic com és la Casa del Contramestre, per a actes socioculturals, mentre que les oficines de Ports IB es traslladaran un nou edifici integrat en el Projecte de Rehabilitació.

També s’adeqüen les edificacions de la illeta del carrer governador -les antigues cases en concessió ara recuperades- unificant volums per instal·lar un restaurant que haurà d’oferir el servei de cantina portuària amb una terrassa a escala del carrer. Aquesta adequació continuarà amb la mateixa estètica de les edificacions de Fornells i reduirà el seu volum actual.

Les obres d’adequació com a restaurant i les de connexió del passeig per la vorera de la mar estaran incloses dins d’una concessió administrativa per a l’explotació del restaurant. El plec de bases del concurs es redactarà tenint en compte la normativa municipal, tot i no ser d’aplicació, i els licitadors hauran de presentar un projecte bàsic que entre altres requisits haurà d’incloure la demolició de la segona planta de l’edificació del cap de cantó amb la platja dels vivers i l’obertura del porxo original per donar pas als vianants. També es reduiran les edificacions de la resta de la parcel·la. Es calcula que abans de finals d’any es podrà licitar.

Aquesta solució integral millora la urbanització d’aquesta zona del port facilitant els itineraris de vianants i les zones d’ús públic, obrint als ciutadans una zona actualment degradada i desaprofitada amb una ubicació increïble al costat de la platja dels Vivers. A més a més permet al municipi la utilització d’un espai expositiu que permetrà una dinamització de les activitats culturals de la zona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.