Equinocci de Tardor Per Antoni Liz

Avui dimarts dia 22 a les 15:31 s’acaba l’estiu i comença l’hivern. És l’equinocci de tardor.

A les 15:31 el Sol passarà de l’hemisferi nord a l’hemisferi sud. És un fenomen d’un instant. En aquest moment el Sol es troba exactament a l’equador de la Terra. Abans d’aquesta hora encara és estiu. Després d’aquesta hora ja és tardor. Per la lentitud del moviment del Sol respecte a la Terra podem considerar que, tot el dia 22, el Sol es troba a l’equador.

La durada del dia i de la nit és aproximadament d’unes 12 hores. D’aquí ve el nom d’equinocci (igual nit).

Al pol nord és el dia de la posta de Sol. Després d’un dia de mig any el sol s’amaga mestre va donant una volta sencera.

Al pol sud és el dia de la sortida del Sol.

A l’equador és el dia en que un gnomon (pal vertical) no fa ombra al migdia. Altres dies fa una petita ombra cap al nord o cap al sud.

A Menorca podrem comprovar que el matí l’altura del Sol va pujant fins arribar a l’altura màxima de 50º quan arriba el migdia (a les 13:36).

Podem veure al gràfic inicial que l’angle complementari de 50º és l’angle que forma el Sol amb la vertical de Menorca i que coincideix amb la latitud de Menorca (40º al Nord de l’equador)

La diferència entre l’altura màxima a l’equinocci i l’altura màxima que tenia el Sol el passat solstici d’estiu ens dona l’inclinació del pla de l’equador de la Terra respecte al pla de l’eclíptica (pla de l’òrbita de la Terra) que és de 23,4º.

DURADA DE LES ESTACIONS

Les quatre estacions no tenen la mateixa durada la més llarga és l’estiu que acaba dimarts que ha durat 93 dies i 16 h i la més curta, és l’hivern, que dura 90 dies aproximadament. El motiu d’aquesta diferència és que l’orbita de la Terra és lleugerament el·líptica.

El dia 5 de gener de 2020 (periheli) la distància al Sol va ser de 147 091 473 km i en canvi el dia 4 de juliol (afeli) era de 152 095 287 km, un 5 milions de km més enfora ( 5 004 814 km ).

El juliol la Terra està més enfora del Sol, la seua velocitat és menor i, per aquest motiu, l’estiu dura quasi 4 dies més que l’hivern (3 dies i 16 h).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.